19. 11.

19. listopad 2008

Minyeshu: Dire Dawa

Etiopská hudba se od stylů z ostatních afrických regionů liší výraznými, jakoby ostře řezanými melodiemi, a tak každý alespoň trochu znalý posluchač dokáže hudbu z této země snadno identifikovat. V posledních dekádách etiopskou hudbu na Západě zpopularizovaly především ženy - zpěvačky Aster Aweke nebo Gigi. K nejnovějším objevům na tomto poli patří Minyeshu Kifle, v hudebním světě známá jen pod svým křestním jménem Minyeshu. V současné době žije v Holandsku a letos vydala své druhé album, Dire Dawa.

Halafi Nen Kealem 04:49

Wosenku 04:14

Minyeshu se věnuje hudbě od svých 14 let, nejprve zpívala se skupinou, později jako zpěvačka a tanečnice vyhrála konkurs do Etiopského národního divadla. S divadelním ansámblem pak vycestovala na turné do Evropy, a před šesti lety natočila v Belgii své první album.

Selam Lehtsanat 04:34

Tileshign Athidg 05:59

Etiopskou zpěvačku Minyeshu doprovází národnostně smíšená skupina, v níž hrají hudebníci z Mali, Spojených států, Sudánu, Holandska i Etiopie. Své druhé album, které dnes posloucháme, nazvala zpěvačka podle svého domovského města, Dire Dawa - a takhle zní stejnojmenná píseň.

Dire Dawa 04:45

Afrika 05:33

Like-Neh 05:56

Buna 03:47

Spustit audio