Obří ledovce na Marsu

24. listopad 2008

Pod vrstvou kamení a skal se v rovníkové oblasti Marsu skrývají ohromné zásoby zmrzlé vody.

Ledovce objevil radar sondy Mars Reconnaissance Orbiter, který dokáže proniknout pod povrch planety, v zeměpisné šířce 30 až 60 stupňů severní i jižní šířky. Zásoby zmrzlé vody jsou ukryté pod vrstvou kamení a skal, která se podle prvků krajiny zřejmě kdysi svezla z více než 20 kilometrů vzdálených kopců. Samotné ledovce mohou být staré až 100 milionů let. Vznikly v době, kdy byla osa Marsu víc nachýlená než dnes a póly intenzivně zahřívalo Slunce. Jejich led sublimoval do atmosféry a pak opět kondenzoval v oblasti kolem rovníku, která byla výrazně chladnější.

Mars Reconnaissance Orbiter

Ledovce jsou až 100 kilometrů široké a jejich tloušťka místy dosahuje 800 metrů. Největší z nich je asi třikrát větší než město Los Angeles. Podle odborníků z Texaské univerzity v Austinu, kteří se na studii podíleli, se proto jedná o největší známou zásobárnu vody na Marsu. Astronomové spekulují o tom, zda by mohla sloužit za zdroj vody budoucím expedicím na povrch Rudé planety.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.