Odboráři dopravního podniku hrozí stávkou kvůli chystanému omezení výhod

Připravované zrušení daňového zvýhodnění režijních jízdenek a stravenek se nezamlouvá zaměstnancům pražského dopravního podniku. Před časem proti tomuto kroku vystoupili i železničáři. Argumentují tím, že zaměstnanecké bonusy, například režijní jízdenky pro celou rodinu, částečně kompenzují nižší výdělky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská hromadná doprava

Městská hromadná doprava | Foto: Jan Rosenauer

Omezení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých bonusů má přinést zákon o daních z příjmů, který připravuje ministerstvo financí. Členové vlády by ho mohli posoudit do konce roku.

Teď existuje víc než stovka daňových výjimek, ministerstvo chce 41 z nich zrušit. Mezi těmi, které zůstanou, by měla být například daňová odečitatelnost úroků z hypotečního úvěru nebo stavebního spoření.

Resort financí svůj chystaný krok obhajuje s tím, že souvisí s vládními prioritami, tedy hlavně podporou bydlení, vzdělání a zajištění důstojného stáří.

Už dříve se proti možnému zrušení daňového zvýhodnění režijních jízdenek postavili železničáři, podle nich tento benefit k zaměstnání u železnice historicky patří. Teď se k nim přidali pracovníci pražského dopravního podniku.

Odboráři pražských dopravců poslali ministrovi financí dopis, v něm žádají zachování výhod, které by mohly být zrušené. Například podle Jiřího Obitka, předsedy jedné z odborových organizací Dopravního podniku hl. města Prahy, by se zrušení benefitů odrazilo na zájmu lidí ve firmě pracovat.

"Zrušení tohoto benefitu by znamenalo, že i podnik by měl problém s nabíráním zaměstnanců, protože platy zaměstnanců dopravního podniku nerostou v té míře, jak se obecně předpokládá, a spíš se zakládá na tom, že zaměstnanci budou mít jiné možnosti, v tomto případě výhodu těchto benefitů," upozornil Obitko.

Výhoda režijní jízdenky se vztahuje na zaměstnance dopravního podniku a jeho rodinné příslušníky. Pro upřesnění - v Praze stojí čtvrtletní jízdenka na hromadnou dopravu 1480 korun pro dospělého a 360 korun pro dítě. Mluvčí ministerstva financí Jakub Haas ale odboráře uklidňuje, že pro zaměstnance chystají kompenzace.

"Ministerstvo financí plánuje zavedení výdajového paušálu pro všechny zaměstnance tak, aby jim zohlednilo určité náklady, které zaměstnanci mají. To znamená, že dojde k určité kompenzaci zrušených daňových výjimek," uvedl Haas. Ministerstvo navíc ještě čeká k návrhu diskuzi na úrovni vlády.

Odboráři se budou o dalším postupu radit. V krajním případě nevylučují ani stávku. Své další kroky zváží podle Obitka v pondělí. "Je nutné vyčkat po pondělku rozhodnutí odborových organizací, jaké kroky jsou schopny připravit a jak tvrdě jsou schopny hájit tyto benefity pro své zaměstnance," doplnil odborář.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme