Celníci kontrolovali vyhořelou tržnici v Praze-Libuši

Asijskou tržnici Sapa v Praze-Libuši obsadili ráno celníci. Spolu s nimi tam byli také inspektoři České obchodní inspekce a cizinecká policie. Jak Radiožurnálu řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták, šlo o jednu z dlouhodobě plánovaných kontrol. To, že k ní došlo krátce po velkém požáru tržnice, je podle něj náhoda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celníci prohlížejí zboží v pražské tržnici Sapa

Celníci prohlížejí zboží v pražské tržnici Sapa | Zdroj: ČTK

Mluvčí Barták Radiožurnálu řekl: "Cílem akce je zamezit, aby se na území České republiky prodávalo zboží, které porušuje bezpečnostní předpisy, ale i práva majitelů ochranných známek. Zajistili jsme zboží, které porušuje naše zákony." Celníci mají libušskou tržnici v hledáčku už léta.

Co vedlo cizineckou policii ke spoluúčasti na tomuto zásahu, vysvětlil její ředitel Vladislav Husák: "Je obecně známo, že část lidí z těchto obchodů začíná směřovat do sféry drogové. V některých případech pak narážíme na podezření z trestných činů, kdy tito lidé nerespektují naše pobytové zásady."

Bylo předvedeno celkem 44 osob, po několika z nich se v minulosti celostátně pátralo. Jsou to Vietnamci, Mongolové, Češi, Slováci a Poláci. 7 lidí je podezřelých ze spáchání trestného činu, konkrétně z maření výkonu úředního činitele. Pět lidí - tři Mongolové, Číňan a Vietnamec - bylo vyhoštěno.

Tržnici v Praze-Libuši máme v paměti kvůli nedávnému obrovskému požáru, který zamořil dýmem převážnou část hlavního města. V ,Malé Hanoji', jak se tržnici přezdívá, shořela část uskladněného zboží, především oblečení a bot. S ohněm bojovalo 420 hasičů, zásah byl tak co do počtu nasazených sil jeden z největších v historii země. Tři hasiči se při něm lehce zranili.

Část tržnice Sapa v pražské Libuši teď čeká demolice. Po prohlídce zbytků velkoskladu o tom rozhodl magistrátní statik Petr Macháň. Zbourat bude nutné místo o rozměru přibližně 100 x 50 metrů, tedy asi čtvrtinu haly.

Renáta Prátová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme