Zelené ,rebelky' Zubová a Jakubková vystoupily z poslaneckého klubu

Poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková vystoupily ze sněmovního klubu své strany. Oznámily to dnes na jednání republikové rady SZ v Pardubicích. Podle informací z rady jim vadí hlavně podpora předsedy strany Martina Bursíka plánovanému americkému radaru v Česku. Ten ji dnes potvrdil i přesto, že se republiková rada Zelených dohodla, že jeho vznik nepodpoří. Olga Zubová také podle očekávání opustila funkci předsedkyně republikové rady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubkováze Strany zelených

Poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubkováze Strany zelených | Zdroj: ČTK

Obě zelené ,rebelky' současně uvedly, že se stále považují za poslankyně současné vládní koalice ODS, KDU-ČSL a SZ. Tvrdí, že jsou dál pro programové prohlášení této vlády i koaliční dohodu zmíněných stran.

Olga Zubová se ale nechce dál podílet na konceptu strany, který na nedávném teplickém sjezdu prosadil předseda Martin Bursík. Svůj dopředu oznámený odchod zdůvodnila vlastní odpovědností za propad strany v podzimních krajských a senátních volbách. Podle předsedy Zelených Bursíka ale Zubová ve své roli předsedkyně republikové rady selhala.

Zubová chtěla při nástupu do funkce přispět ke sjednocení postojů Zelených a stát se předsedkyní všech členů. To se ale podle jejího spolustraníka, ministra školství a místopředsedy Zelených Ondřeje Lišky nepodařilo. Ještě dodal: "Vedení Strany zelených nyní velmi intenzivně pracovalo na vyhodnocení volebního debaklu a připravilo celou řadu opatření, abychom lépe vysvětlovali naši politiku a přivedli Zelené i v příštích volbách do sněmovny."

Olga Zubová svůj krok ohlásila předem: "Cítím určitou politickou odpovědnost za náš výsledek ve volbách. Myslím si, že každé vedení, jehož strana dopadne ve volbách jako Strana zelených, musí něco učinit. Je potřeba hledat důvod, proč byly volby pro nás neúspěšné. A hlavně vyvarovat se podobných věcí do budoucna."

O politické odpovědnosti mluvil i 'délesloužící' šéf strany Martin Bursík: "Jsme připraveni přijmout odpovědnost jako předsednictvo strany a vedení. Zároveň je nutné, aby přijala odpovědnost i republiková rada, která rozhodovala o strategii do voleb, o tom, kolik bude kandidátů do senátních voleb. Bylo jich příliš mnoho."

Republiková rada Strany zelených dnes také představila písemnou analýzu své porážky v podzimních volbách. Za hlavními důvody neúspěchu dokument označuje neexistenci silného ,zeleného' tématu a ,příběhu o potřebnosti Zelených v krajích'. Podotýká také, že roční vnitrostranické boje vyvolaly krizi důvěry voličů.

Podle mluvčí Zelených Evy Rolečkové bude nástupce Olgy Zubové na postu předsedy republikové rady SZ vybraný později.

Marcela Novotná, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme