Norsko odmítlo gripeny, přednost dalo americkým stíhačkám

Norská vláda rozhodla o tom, že pro vojenské letectvo své země nakoupí americké stíhací letouny F-35 a nikoli švédské stíhačky JAS 39 Gripen, jimiž je vybavena i armáda České republiky. Podle Norů moderní americké stroje ve finálovém výběru gripeny jasně porazily po všech hodnocených stránkách. Ve Švédsku norské rozhodnutí vyvolává zklamání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen na letišti

Saab J-39 Gripen na letišti | Foto: SAAB-BAE Systems

Při modernizaci norských leteckých sil je ve hře celkem 48 stíhaček a tedy obrovská zbrojní zakázka. Jak v komentáři ke konečnému rozhodnutí své vlády uvedla norská ministryně obrany Anne-Grete Ström-Erichsenová, stroje F-35 předčily gripeny v činnostech jak výzvědného charakteru, tak i v boji proti pozemním, vzdušným a námořním cílům.

Norsko je coby dávný člen NATO již nyní vybaveno americkými stíhačkami staršího typu F-16. Na vojenské letce a jejich techniku má prý vzhledem ke své geografické specifice zvláštní nároky. Spolu s jednoznačným vítězstvím stíhaček F-35, označovaných také jako Joint Strike Fighter, u norských vojenských odborníků je překvapivé i to, že tyto letouny budou pro Norsko zároveň i levnější než švédské gripeny.

Norské rozhodnutí vyvolalo v sousedním Švédsku zklamání, avšak zainteresovaní švédští činitelé zároveň připouštějí, že pro ně není překvapením. Norský parlament má nákup definitivně schválit na jaře příštího roku.

Martin Hromádka, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme