Hlavní podezřelý z vraždy Litviněnka se prý chystá do Británie k výslechu

Andrej Lugovoj, hlavní podezřelý z vraždy bývalého ruského špiona Alexandra Litviněnka, možná přijede k výslechu do Velké Británie. Uvedl to v rozhovoru pro list The Times. Litviněnko zemřel před dvěma roky v britské nemocnici na otravu poloniem. Později britští vyšetřovatelé za klíčovou postavu v celé kauze označili právě Lugového a žádali jeho vydání. To Moskva odmítla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Litviněnko

Alexandr Litviněnko | Foto: Archiv ČRo

V kritický den v říjnu před dvěma lety se Litviněnko v Londýně sešel s Andrejem Lugovojem a s Dmitrijem Kovtunem. Britský veřejný žalobce později oznámil, že Scotland Yard má dost důkazů k obvinění Lugového z Litviněnkovy vraždy.

Bývalý agent KGB Lugovoj nyní v rozhovoru pro list The Times v Moskvě řekl, že Kovtun je ochoten cestovat k výslechu a o cestě do Británie je ochoten uvažovat i on sám.

Britští vyšetřovatelé považují Kovtuna za Lugového společníka v období před smrtí Litviněnka, i když za podezřelou osobu ho přímo neoznačily. Německé úřady však zjistily v Kovtunově bytě v Hamburku stopy polonia a vydaly na něj zatykač.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme