Bakterie žaludečních vředů a špatný dech

25. listopad 2008

Nejen žaludeční vředy a rakovinu žaludku, ale i špatný dech má podle nové studie na svědomí známá bakterie Helicobacter pylori.

Lidská ústa jsou domovem přibližně pro 600 různých druhů bakterií. Známkou přítomnosti některých druhů je nevábný dech, který mají na svědomí plynné produkty bakterií - především nepříjemně páchnoucí látky jako sulfan, metylmerkaptan a dimetylsulfid. Na zápachu z úst se ovšem kromě bakterií mohou podílet také onemocnění ústní dutiny a žaludku.

Japonské vědce zajímalo, jestli ke špatnému dechu nepřispívá také bakterie Helicobacter pylori, která způsobuje žaludeční vředy a rakovinu žaludku. Jako první dokázali tuto bakterii nachytat v lidských ústech a zjistili, že se vyskytuje u více než 6 % lidí s páchnoucím dechem a u téměř 16 % lidí postižených paradentózou, která se pachem z úst také projevuje.

Helicobacter pylori

Vědci se nyní chtějí důkladně podívat na vzájemné vztahy mezi bakteriemi Helicobacter pylori, které žijí v ústech a v žaludku. Doufají, že jim to pomůže zjistit, jakým způsobem se ústní dutina podílí na přenosu žaludeční infekce.

Výsledky studie publikuje prosincové číslo časopisu Journal of Medical Microbiology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.