Česko je poprvé na jednání Evropské vesmírné agentury jako plnoprávný člen

Poprvé jako plnoprávný člen bude Česká republika vystupovat na ministerské konferenci Evropské vesmírné agentury ESA. Na schůzce v Haagu bude první postkomunistickou zemí, která se do elitního klubu evropských kosmických programů dostala. Členů agentury je celkem osmnáct.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Galileo představuje alternativu GPS

Galileo představuje alternativu GPS | Foto: ESA

Členem Evropské vesmírné agentury je Česká republika teprve od poloviny listopadu. Následujících 6 let máme na to, aby naše vědecká pracoviště a průmyslové podniky spojené s výzkumem kosmu zavedly normy této vesmírné agentury.

ESA hraje klíčovou roli při zavádění evropského systému satelitní navigace Galileo. Letos vypustila na oběžnou dráhu druhou z plánované soustavy družic Giove B se superpřesnými atomovými hodinami.

K největším úspěchům agentury patří vyvinutí nosné rakety Ariane, připojení modulu Columbus k Mezinárodní vesmírné stanici nebo přistání sondy na povrchu Titanu - jedné z oběžnic planety Saturn.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme