Ochránci přírody hledají staré odrůdy ovoce

25. listopad 2008

Čeká nás výlet do přírody. A nebude to výlet obyčejný, ale téměř detektivní. Možná jste měli letos na podzim možnost udělat si výlet do přírody Českého ráje. A možná jste si při svých toulkách i utrhli jablko ze stromu u cesty. Třeba o tom ani nevíte, ale mohlo to být jablko některé z místních původních odrůd.

Přírodovědci staré odrůdy hledají, aby je mohli rozmnožovat. S Jitkou Šafránkovou ze Svazu ochránců přírody si o tématu povídal redaktor ČRo Sever Milan Brunclík.

Když se člověk podívá po krajině, jabloň je velmi rozšířený strom, roste u kdejaké cesty. Kde se v zdejším kraji vůbec jabloně vzaly?
Nejenom jabloň je poměrně rozšířený strom, nezapomínejme ani na třešně nebo na hrušně. Původní je tu ovšem pouze jabloň lesní, která přirozeně rostla v prosvětlených listnatých lesích. Jabloně, které vidíte u cesty, ty už jsou výsledkem práce šlechtitelů. Ti doma, nejen ve chvílích volna, ale hlavně z důvodu obživy, šlechtili ovocné dřeviny.

Které odrůdy se jim podařilo vyšlechtit?
Ještě než o nich bude řeč, vrátila bych se k jabloním rostoucím kolem cest. Většinou se nejedná o místní odrůdy. Původní vyšlechtěné odrůdy je těžké najít a poznat. Když najdete jablko, můžete poznat, že se nepodobá kultivarům z atlasů, ale pro bližší určení jste odkázán na někoho, kdo dokáže odrůdu určit..

Jak se tedy původní odrůdy poznávají?
Je to stejné jako s ostatními odrůdami - na základě předchozí zkušenosti, musíte to mít zkrátka už "nakoukané".

Znalci vína produkt ochutnají, okoštují, lze určit původní odrůdu podle chuti?
Samozřejmě, chuť jablek, ale i hrušek, švestek, višní, všeho ovoce, je jedním z hlavních určovacích znaků.

Jaké jsou tedy místní odrůdy?
Místních odrůd je dnes už málo. My vlastně v tuto chvíli máme s jistotou nalezenou jednu odrůdu. Může se to zdát málo, ale my jsme i za to velmi rádi. Podařilo se nám najít hrušeň nazvanou kulatka. Je to hrušeň, která byla popsána v 50. letech minulého století, s rozšířením v oblasti kolem Rovenska pod Troskami, Troskovic, Ktové. Výskyt byl tedy opravdu lokální, jedná se o území pár km2.

Další tzv. českorajské odrůdy přírodovědci dále hledají. O nových objevech nám dají vědět.

Převzato z pořadu Severočeský atlas Českého rozhlasu Sever.

Spustit audio