Kvůli liknavému boji s korupcí přišlo Bulharsko o 220 milionů eur z fondů EU

220 milionů eur z fondů Evropské unie už v Bulharsku nikdy neuvidí. Sofie na ně ztratila nárok, protože nedokázala zajistit transparentní nakládání s unijními penězi. Evropská komise tak potrestala nedostatečný boj Bulharska s korupcí. Je to poprvé, co vůči nějaké členské zemi Evropská komise takto razantně zakročila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sofie

Sofie | Foto: www.sofia.bg

Už v červenci Evropská komise zmrazila 825 milionů eur ve fondu Phare připravených pro Bulharsko. Měla podezření, že peníze na obnovu dopravní infrastruktury, regionální rozvoj a podporu zemědělců nekončí tam, kde mají. Obávala se zpronevěry těchto prostředků.

Opatření, která zatím Sofie udělala v boji s korupcí, Evropskou komisi nepřesvědčila. Brusel se bojí, že stejný osud jako peníze z předvstupního fondu Phare by mohly potkat i prostředky ze standardních unijních fondů. Proto teď 220 milionů eur Bulharsko, člen EU od 1. 1. 2007, ztratilo úplně.

"Doufáme, že Bulharsko urychleně podnikne nutné kroky ke zlepšení zacházení s penězi z unijních fondů," řekla mluvčí komisaře pro rozšíření Krisztina Nagyová.

Do roku 2013 může Bulharsko získat z unijní pokladny až 11 miliard eur. Ovšem i tyto prostředky jsou ohrožené, pokud výrazně nepokročí v potírání korupce.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme