Poláci exhumovali ostatky generála Sikorského, chtějí znát příčinu smrti

V Polsku exhumovali ostatky exilového premiéra, generála Wladyslawa Sikorského. Ten zahynul za nejasných okolností při havárii letadla v roce 1943 u Gibraltaru. Rozbor ostatků má potvrdit nebo vyvrátit hypotézy o možném atentátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála na hradě Wawel, kde spočívaly ostatky generála Wladyslawa Sikorského

Katedrála na hradě Wawel, kde spočívaly ostatky generála Wladyslawa Sikorského | Foto: Martin Dorazín

Technici za pomoci speciálního zařízení nadzvedli dvoutunový mramorový sarkofág a vynesli zapečetěnou dřevěnou rakev. Celou operaci natáčel pouze kameraman Ústavu národní paměti.

Jednotka polské armády pak převezla ostatky generála Sikorského z krypty svatého Leonarda na hradě Wawel do Ústavu soudního lékařství v Krakově. Odborníci podrobí kosti tomografické analýze a odeberou vzorky ke zjištění DNA. "Ostatky se zachovaly v dobrém stavu, takže bude možné určit příčinu poškození kostí," řekl televizi TVN24 soudní lékař Erazm Baran.

Historici i veřejnost už dlouho spekulují o tom, že se generál Sikorski mohl stát obětí atentátu - například na popud sovětského vůdce Stalina.

Osobnost generála Wladyslawa Sikorského

Život a smrt generála Wladyslawa Sikorského jsou námětem na politický thriler, válečný velkofilm i špionážní detektivku. Sikorski se zasloužil o vznik meziválečného Polska a po první světové válce přivedl polskou armádu k vítězství nad sovětskými agresory.

Pak se ale rozešel s politickým vedením maršálka Pilsudského, které kritizoval z francouzského exilu. Za druhé světové války se stal premiérem exilové vlády v Británii.

V roce 1943 musel jeho letoun nouzově přistát několik vteřin po startu z letiště v Gibraltaru. Z vod už záchranáři vylovili jen mrtvé tělo. Jediný, kdo přistání přežil, byl český pilot Eduard Prchal.

Od té doby se historici i veřejnost přou i to, kdo mohl na generálově smrti zájem a jestli nešlo o připravenou vraždu. Jejím objednatelem mohli být Stalin, Britové nebo polští odpůrci Wladyslawa Sikorského.

Analýza jeho ostatků je ale jen prvním krokem k odhalení možných příčin smrti a její závěry nemusí být jednoznačné. Relevantní svědectví ukrývají archivy tajných služeb v Londýně a Moskvě. Ty jsou ale dnes prakticky nedobytné.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme