Lišky v naší přírodě

26. listopad 2008

Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou určitě stojí za návštěvu. Světlana Lavičková se tam s Romanem Kässlem zastavila u výběhu lišek.

Není právě teď období, kdy lišky získávají svůj nejkrásnější kožich? Jak se liška připravuje na zimu?
Naše lišky jsou na zimu dobře připravené, obě dvě, které tady máme, už mají zimní srst. Pro lišky je nejdůležitější získat dostatečnou zásobu podkožního tuku, aby v době, kdy potravy je méně a kdy se k ní hůře dostanou, dobře přežívaly. A k tomu pomáhá i právě ta izolační vrstva husté srsti.

On i ten jejich ocas je v pravdě královský, i ten jako by nabyl na mohutnosti. Jak je to vůbec u nás s populací lišek? Slýcháme názory, že liška to je metla lesa, která přenáší vzteklinu, navíc početně velmi přemnožená, zkrátka zvíře na okraji zájmu veřejnosti. Na druhou stranu ji vídáme v zoologických zahradách a obdivujeme ji jako nádherné zvíře.
V každém případě jsou velice důležitou součástí naší přírody. Je to zvíře, které se stará o biologickou rovnováhu v přírodě. To že lišky u nás jsou a jsou početné, můžete pozorovat - pokud třeba řídíte auto, můžete velice často lišky vidět na silnicích.

Taky často vidím jejich oči, jak pozorují dění na silnici z příkopu. Co je k silnici přitahuje, ta auta?
Na silnici je nezajímá nic, ale ony musejí občas silnici překročit, protože jejich teritoria jsou poměrně velká a zabírají území i s komunikacemi. To je velký problém. Silnice je pro ně cizí a neznámý prvek v jejich teritoriu a ony si při kontaktu s provozem často přivodí nějakou nehodu. Na jednu stranu je sice vidíme přejeté na silnicích, ale v lese při procházce je téměř nezahlédneme. Na druhou stranu liška je zvíře, které se velmi dobře přizpůsobilo soužití s člověkem, takže jí pak můžeme potkat i ve velkých parcích, v blízkosti měst i třeba v parcích v centru Prahy a v jiných městech. Známý je výskyt lišek třeba z Anglie, kde žijí i v hustě osídlených městech.

liška

Takže rčení o samotách, kde lišky dávají dobrou noc už neplatí?
Úplně ne, ovšem i tak zůstává liška stále opatrnou, to jí přineslo i přízvisko, že je chytrá. Dokáže se člověku vyhnout, i když vedle něho žije.

A dokáže mu i leccos uloupit, jak to známe z pohádek?
To samozřejmě dokáže také, ale myslím si, že není důvod se jich zbavovat. Jsou skutečně velice důležitým prvkem v naší přírodě, stejně tak jako ostatní zvířata.

Převzato z pořadu Kalendárium ČRo 2 - Praha

Spustit audio