26. 11.

26. listopad 2008

Buena Vista Social Club - At Carnegie Hall

Slavný dokumentární film Wima Wenderse o kubánské skupině Buena Vista Social club zachycuje její vznik, turné i triumfální cestu do New Yorku a koncert v Carnegie Hall. Sestava vznikla na popud britského producenta Nicka Golda, znalce kubánské hudby, který dobře věděl, že navzdory kulturní izolaci se na Kubě skrývá obrovský hudební potenciál. Goldův hudební počin se tak stal počátkem dlouhého řetězce alb i koncertních turné, a jeho význam je ještě zřetelnější z dnešního časového odstupu, po smrti několika z nejstarších členů ansámblu, včetně zpěváků Ibrahima Ferrera, Compaye Segunda a pianisty Rubena Gonzalese. Deset let po prvním turné Buena Visty se na veřejnost dostává koncertní dvojalbum, pořízené právě na koncertě v Carnegie Hall.

Y Tu Que Has Hecho 03:33

Siboney 02:32

Klíčovým členem producentského teamu, který vybíral hudebníky i repertoár pro projekt Buena Vista, byl americký kytarista Ry Cooder. Účastnil se natáčení studiových alb, ale na turné s Buenou Vistou vystupoval jen příležitostně. Koncert v Carnegie Hall je jednou z takových vzácných výjimek, jeho kytaru uslyšíme v úvodu příští skladby.

Orgullecida 03:23

Mandinga 05:29

Almendra 05:49

Dvojalbum Buena Vista Social Club At Carnegie Hall obsahuje koncertní verze všech skladeb původně vydaných na studiovém albu před deseti lety, plus šest dalších písní, které dokumentují obrovskou repertoárovou šíři skupiny. K těm největším klenotům alba patří kubánský evergreen El Carretero, Cestář. Napsal jej jeden z nejvýznamnějších kubánských písničkářů 20. století, zakladatel žánru guajira salon, Guillermo Portabales, který zemřel v exilu na Porto Ricu roku 1970.

El Carretero 05:38

Candela 07:00

Silencio 05:25

Spustit audio