Dieta a chřipková sezóna nejdou dohromady

27. listopad 2008

Kalorická dieta je sice výborná věc, ale v chřipkové sezóně bychom od ní raději měli upustit - takový je závěr vyplývající z jedné americké studie.

Nutriční imunoložka Elizabeth Gardnerová z Michiganské státní univerzity sledovala, jak si pokusné myši poradí s infekcí chřipkovými viry. Jedna skupina myší dostávala normální dávky potravy, druhá měla příjem kalorií snížený o 40 %. Příjem vitamínů a minerálních látek byl u obou skupin pokusných myší stejný.

Vystavení myší chřipkovým virům dokázalo, že myši krmené kaloricky omezenou dietou na chřipku umírají častěji než myši, které se stravují normálně. Ty, které infekci přežily, se pak zotavovaly mnohem déle. Důvodem bylo zřejmě to, že organismus myších dietářek vytvářel menší množství buněk imunitního systému označovaných "přirození zabijáci" (natural killers). Právě ony mají na starost rychlou obranu proti novým kmenům virům, se kterými se organismus dosud nesetkal a nemá proti nim vytvořené protilátky.

Kaloricky omezená dieta podle řady studií prodlužuje život organismům od červů až po člověka. Výsledky pokusů Elizabeth Gardnerové ovšem naznačují, že bychom ji měli dodržovat pouze osm měsíců v roce. V chřipkové sezóně je lepší svému tělu nechat rezervy, ze kterých může při setkání s viry čerpat.

Výsledky studie zveřejní časopis Journal of Nutrition.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.