Tisíce turistů nemohou opustit thajský Bangkok

Thajské protesty postihly řadu zahraničních turistů. Tři tisícovky jich zůstávají v Bangkoku, tamní mezinárodní letiště totiž dál okupují protivládní demonstranti. Premiér Somčaj Vongsavat v projevu k národu prohlásil, že jeho vláda je legitimní a bude pokračovat ve své práci. Protesty proti vládě se mezitím přelily i do dalších thajských měst a hrozí přerůst v občanské nepokoje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

turisté čekající na letišti v Bangkoku

turisté čekající na letišti v Bangkoku | Zdroj: ČTK

První obětí nepokojů je padesátiletý muž z tábora protivládních aktivistů. V severothajském Čiang Mai jej zastřelili příznivci současného premiéra.

V Bangkoku tisíce lidí dál okupují mezinárodní letiště. Po noci strávené v terminálu ale vzbouřenci dovolili opustit letiště třem tisícům turistů a rozvezli je do hotelů v thajské metropoli. Podle dostupných informací mezi nimi nejsou žádní občané Česka.

Napjatá situace ale přece jen prodloužila pobyt osmičlenné skupině českých turistů, kteří zůstali na ostrově Samoa. "Měli se dneska vracet přes Bangkok do České republiky, ale protože letiště nepřijímá, z toho důvodu zůstali na Samoi," uvedla Pavlína Pešová z cestovní kanceláře Firo Tour.

Současné protesty jsou vyvrcholením několikaměsíčního boje za svržení premiéra Vongsavata, který je prý ve vleku sesazeného premiéra Tchaksina Šinavatry, odsouzeného ke dvěma letům vězení za korupci. Do situace se dnes vložila armáda. Vyzvala vládu k vypsání předčasných voleb a nařídila ukončit protestujícím ukončit okupaci mezinárodního letiště v Bangkoku.

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme