Soud se znovu zabývá vraždou Roma Absolona

Krajský soud v Hradci Králové dnes znovu rozhoduje o osudu 22letého skinheda Vlastimila Pechance, kterého letos v březnu poslal za vraždu svitavského Roma Oty Absolona na 13 let za mříže. V rozsudku konstatoval, že muže usmrtil třemi bodnými ranami do horní části těla a důvodem útoku byla rasová nenávist. Vrchní soud však tento rozsudek zrušil a nařídil nové líčení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Pechanec

Vlastimil Pechanec | Foto: Alexandra Mlejnková

Vrchní soud ve svém rozhodnutí upozornil na rozpory ve výpovědích svědků usvědčujících Vlastimila Pechance a také na posudek znalce, který tvrdí, že Pechanec vraždit nemohl. Stejného názoru je i Jakub Polák, který původně působil ve funkci zmocněnce družky zavražděného Roma a v současnosti se případem zabývá jako nezávislá osoba.

"V místě, kde mohli zasadit ty smrtelné rány, seděli nejméně dva další příslušníci z hnutí skinheads, po pravém boku Oty Absolona, a v pozici, kdy v podstatě ani nemuseli vstát a mohli ho zasáhnout. Pechanec ale rozhodně, jak to konstatuje i soudní znalec, prostě ty smrtelné rány vést nemohl. Neodpovídá směr, poloha těch bodných ran," uvedl Jakub Polák.

Ani jeden z dnes vyslechnutých svědků napadení Oty Absolona neviděl. Oba jen popisovali pohyb obžalovaného Pechance v prostorách diskotéky a jeho oblečení. To je právě jedna z důležitých věcí, o které se opírá obžaloba i obhajoba. Ti, co popisují vraha, tvrdí, že byl celý v černém. Někteří svědci však vypověděli, že Pechanec měl bílé rifle i tričko. S sebou měl však tmavou bundu, kterou si střídavě oblékal a svlékal. Ani jeden z dnes vyslechnutých svědků však nedokázal říci, zda v době po útoku měl právě tuto bundu oblečenu.

Soudu ještě zbývá vyslechnout jednoho svědka a k celé věci se má vyjádřit soudní znalec. Ten by měl říci, zda z místa, kde Pechanec stál, mohl zasadit smrtelné rány.

Jiří Máslo, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme