Rekordní výška investice do klimatizace v opavském Slezském divadle

26. listopad 2008
Zblízka

Z venku důstojná dominanta města, uvnitř utrpení pro herce i návštěvníky, zejména v parném létě. Tak přesně to je Slezské divadlo v Opavě, kde citelně chybí klimatizace a kvalitní technické zázemí. Kdo někdy zažil, jak nemůže během představení dýchat, jistě ví, o čem je řeč. Jak ale z blízka zjistil kolega Martin Knitl, už brzy bude všechno jinak.

Evžen TRUPAR:
To je doslova čekání na Godota, protože na to čekáme toužebně několik let, protože při rekonstrukci divadla v roce 92, kdy se otvíralo, tak klimatizace nebyla.

Martin KNITL:
Evžen Trupar, jeden z hereckých symbolů více než dvousetletého opavského divadla. Hrát bez kyslíku. I toto umění už spolu s kolegy ovládá, ale je to velmi těžké, přiznává ředitel divadla Jiří Pasker přímo u opony, má ovšem dobré zprávy.

Jiří PASKER, ředitel, Slezské divadlo v Opavě:
Nacházíme se na jevišti Slezského divadla, kde za chviličku začne zkouška. A můžete vidět sám, že přestože obecenstvo tady není, herci tady nejsou, už ten vzduch je takovej zvláštní, je prostě vydýchaný. Ta rekonstrukce modernizace v sobě nezahrnuje pouze tu samotnou klimatizaci, to je jedna její část, ale zahrnuje v podstatě celou výměnnou modernizaci s techniky, od jevištní techniky až po zvukovou aparaturu, světovou aparaturu, je to obrovský komplex prací, s kterýma počítáme, že v roce 2010.

osoba:
Na hoře na zkušebně divadelní, tam máme strašnou zimu, protože tam nějak asi nefunguje topení. A dole na jevišti je opravdu horko i v zimě.

osoba:
Je to znát, když potom opravdu nás navlečou, když se inscenace odehrává v zimě nebo prostě, tak nejenom ty reflektory, ale když nemáte potom ani vyvětráno vlastně na tom jevišti, nemáte se čeho nadechnout, tak se potom těžce zpívá.

Martin KNITL:
Je to jako v sauně, přechod zima horko.

osoba:
No, ano, tak nějak.

Martin KNITL:
Slezské divadlo, přirozený střet celé Opavy, čeká kompletní rozkopání hlediště, takže dočasně bude nutné hrát někde jinde provizorně, pak ale bude všechno jiné, kromě pohodlí bude moci vedení divadla sáhnout i ke hrám, které doposud mohlo jiným městům pouze závidět.

Jiří PASKER, ředitel, Slezské divadlo v Opavě:
Dám příklad, třeba chtěli jsme dělat pohádku Zimní královna, samozřejmě napodobit sníh a tyhle ty věci technickou formou je velice náročné a drahé, kdežto pomocí projekcí ty náklady jsou v podstatě minimální.

Martin KNITL:
Což znamená, že opavské divadlo nebude muset počítat vagóny, vaty a polystyrénových kuliček, ale sníh na scénu jednoduše promítne. Samotní diváci se na kyslík v hledišti těší také, i když věrní svému divadlu vždycky byli a jsou, za jakýchkoliv podmínek. Prý nelze zapomenout na tělnatého pána, který jednou v létě odložil sako a sledoval vážnou operu v lakýrkách a nátělníku. Pokud vás zajímají, jak to řešili tělnaté dámy, o tom historky mlčí. To vše za dva roky ale nadobro zmizí. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Opava.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mrk
Spustit audio