Irácký parlament potvrdil dohodu o setrvání amerických vojáků v zemi

Většina iráckých poslanců schválila dohodu, která umožňuje setrvání amerických vojáků v zemi do konce roku 2011. O dokument se Spojené státy přely s iráckou vládou několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

irácká vláda hlasuje o dohodě s USA

irácká vláda hlasuje o dohodě s USA | Zdroj: ČTK

S koncem roku vyprší dosavadní mandát Rady bezpečnosti OSN a pokud si Američané chtěli ponechat své jednotky v Iráku i poté, museli si k tomu zajistit právní rámec. Nakonec ale odcházející Bushova administrativa musela ustoupit v zásadní věci a zavázat se k pevnému datu definitivního odchodu svých vojáků.

Američané se budou muset smířit i s tím, že jim Iráčané budou smět kontrolovat přicházející vojenské zásilky. Veškeré své operace také budou muset mít od nového roku schválené iráckými úřady a bez toho ani nebudou moci nikoho zatýkat. Kromě toho se Američané zavazují, že své základny v Iráku nebudou využívat k útokům na třetí země, tedy například na sousední Írán.

Dokument má ale anglickou a arabskou verzi a už teď se objevují náznaky, že text připouští různé výklady. Část irácké politické scény však dohodu odmítla úplně jako posvěcení okupace a popření irácké svrchovanosti.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme