Soud: Insolvenční řízení proti Central Group platí

Insolvenční řízení proti jedné z největších českých developerských společností - Central Group - je platné. Podle informací Rádia Česko to ve čtvrtek konstatoval pražský Vrchní soud. Návrh na konkurs Central Group daly počátkem listopadu k soudu dvě firmy: karvinská společnost Šnapka stavby a pražský Stavapol. Obě shodně prohlašují, že jim Central Group dluží za provedené stavby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze | Foto: Marián Vojtek

Společnost Šnapka stavby se domáhá od Central Group částky přesahující 62 miliónů korun, Stavapol pak přes 42 miliónů Kč. Pražský Městský soud ale počátkem listopadu insolvenční řízení zrušil, a to kvůli údajné formální chybě v takzvaném žalobním petitu. Společnost Šnapka Stavby se ale odvolala k pražskému Vrchnímu soudu a uspěla.

Předseda senátu Jiří Kareta v usnesení prohlásil, že soud shledal odvolání jako důvodné a že se insolvenční návrh obou věřitelů vůči Central Group neodmítá. Výkonný ředitel Central Group Aleš Novotný k rozhodnutí soudu Rádiu Česko řekl: "Vrchní soudce v tom svém rozhodnutí se zabýval pouze rozsudkem soudu první instance, který návrh odmítl. Soud druhé instance, to znamená Vrchní soud, v tuto chvíli konstatoval, že insolventní návrh pana Šnapky má podstatné náležitosti, které mít podle zákona má - to znamená dal ho k dalšímu projednávání. Ovšem nic to neříká o tom, jak oprávněný je ten insolventní návrh a my znovu musíme stát na svém stanovisku, že pohledávka, pohledávka, kterou Šnapka stavby v tomto insolventním návrhu uplatňuje, neexistuje."

Aleš Novotný už počátkem listopadu zhodnotil snahu o vyvolání konkurzu za "účelovou a šikanózní", která má za cíl společnost poškodit. Majitel karvinské společnosti - která se snaží poslat Central Group do konkursu - Ivan Šnapka, ale považuje argumenty pražského developera za účelové: "To, že Vrchní soud vyhověl našemu odvolání a vrátí to zpět k projednání Městskému soudu jsme očekávali. To, že Central Group neustále tvrdí, že naší společnosti nic nedluží, je dle mého názoru také liché, neboť v našem účetnictví evidujeme mnoho, mnoho miliónů korun, které nám dluží."

Společnost Central Group zaplatila podle Šnapky pohledávky stavební firmy pokutami, které jí stanovila. Šnapka ale tvrdí, že pokuty nemají právní validitu: "Uhradil to svými fakturami, které si vytvořil jako pokuty, a těmito fiktivními pokutami tyto naše pohledávky dle jejich vyjádření hradil, což my nebereme jako úhradu, protože to jsou pokuty vymyšlené, smyšlené a nemají žádnou právní oporu."

Podle Ivana Šnapky je společností, kterým Central Group dluží, mnohem víc. Pražský Městský soud při zahájení insolvenčního řízení prostřednictvím vyšší soudní úřednice Elišky Brožové proto vyzval i případné další věřitele Central Group, aby uplatnili své pohledávky.

Řízení se po čtvrtečním rozhodnutí Vrchního soudu vrací opět na začátek. Na pokus o zahájení insolvenčního řízení reagoval Central Group 6. listopadu trestním oznámením pro pomluvu, které podal na Ivana Šnapku. Vzhledem k tomu, že v insolvenčním návrhu Šnapka Stavby a zejména pak v následných mediálních vyjádřeních Ivana Šnapky se objevila celá řada zcela nepravdivých tvrzení, přistoupila naše společnost k podání trestního oznámení vůči Ivanu Šnapkovi, a to pro podezření ze spáchání trestného činu pomluvy, uvedl developer v tiskové zprávě.

K trestnímu oznámení na Šnapku se prý připojí také oznámení na jednatele společnosti Stavapol, která se k insolvenčnímu návrhu Šnapky přidala. Central Group se také nechala slyšet, že připravuje žalobu na ochranu svého dobrého jména, včetně požadavku na finanční odškodnění. Společnost také chystá žalobu o náhradu škody, která jí prý vznikla v důsledku neplnění smluvních povinností a údajného dalšího protiprávního jednání podniku Šnapka stavby.

Tržby předního českého developera se podle ekonomických médií loni meziročně propadly o čtvrtinu na 3,3 miliardy korun. Ani čistý zisk firmy nebyl lepší než v roce 2006, klesl jí zhruba o šest milionů na necelých 513 milionů korun. Většinovým majitelem Central Group je Dušan Kunovský. V červnu firma oznámila kapitálový vstup švýcarské společnosti, která v ní za jednu miliardu korun získala podíl ve výši deset procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud: Insolvenční řízení proti Central Group platí. Podrobnosti má reportér Rádia Česko Jan Hrbáček.

Marián Vojtek, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme