Bezpečnostní síly po třech dnech ukončily řádění teroristů v Bombaji

Indické bezpečnostní síly po třech dnech dokončily osvobozování hotelu Tádžmahal od teroristů. Drama v jihoindické Bombaji trvalo od středeční noci a vyžádalo si 195 obětí, většinou Indů, a více než 300 zraněných. Podlé šéfa bombajské policie bylo teroristů, kteří na indickou finanční metropoli udeřili, celkem deset. Policie devět z nich zabila, posledního se podařilo zajmout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální oddíl indické policie

Speciální oddíl indické policie | Zdroj: ČTK

Totožnost útočníků zatím stále není jasná. Jejich terčem se stalo i židovské středisko v Bombaji. Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová prohlásila, že nešlo o náhodu. Teroristé podle ní mířili na celý západní svět.

V židovském středisku zahynulo šest rukojmích, mimo jiné americký rabín a jeho izraelská manželka. Indické bezpečnostní síly v objektu bojovaly s extremisty celý pátek. Mezitím probíhaly operace ve dvou hotelích, které rovněž patřily k deseti terčům teroristů v celé Bombaji. Dnes ráno už indická bezpečnost hlásila jen prohledávání napadených budov a odstraňování výbušnin.

K útokům se přihlásila neznámá skupina Dekánští mudžáhidé. Jeden z teroristů naznačil, že jde o odplatu za indický útlak muslimů v Kašmíru. Skutečná identita strůjců a pachatelů masakru není jasná. I když existuje teorie, že útočili hlavně na Američany, Brity a Izraelce, cizinci tvoří jen asi sedminu všech obětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Bombaji jsme mluvili s velvyslancem Hynkem Kmoníčkem

Pákistán odmítl jakékoliv spojení s útoky: "Pákistánská vláda a všechny pákistánské instituce stojí jednomyslně za tím, že s tímto příšerným činem nemáme nic společného. V zájmu obou zemí je teď situaci uklidnit," řekl novinářům pákistánský ministr zahraničí.

Kvůli teroristickým útokům zrušili pořadatelé Koncert Live Earth, který měl být v Bombaji už příští týden. Výtěžek vystoupení měl jít na projekty k využití sluneční energie pro osvětlení oblastí, kde není k dispozici elektřina.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme