Protivládní protesty v Thajsku pokračují, řešení stále není na obzoru

Už týden provoz na hlavních letištích v thajském Bangkoku stojí. Protivládní demonstranti bojující za svržení thajské vlády, kterou viní z korupce, se odmítli podřídit výzvám policie a nevyklidili mezinárodní letiště Suvarnabhúmi. Jeho ředitel varoval, že i kdyby stoupenci thajské opozice vyklidili své pozice dnes, bude trvat nejméně týden, než bude letiště opět uvedeno do provozu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstranti na letišti v Bangkoku

demonstranti na letišti v Bangkoku | Zdroj: ČTK

Trvající blokáda mezinárodního letiště v Bangkoku bude znamenat pro Thajsko velké ekonomické ztráty. Podle černých prognóz by se počet turistů, kteří ročně navštíví tuto zemi, mohl v příštích letech snížit na polovinu.

Opozice přesto říká, že je to cena, kterou je nutné zaplatit za odstranění vlády zkorumpovaného předsedy vlády Somčhaje Vongsavata. Mezi chudými Thajci je ovšem premiér stále velmi oblíben.

Podle českého velvyslance v Bangkoku Ivana Hotěka rozhodně protestující nemají jasnou podporu většiny národa: "Thajsko je silně rozděleno, obsazení mezinárodního letiště nepřispělo k podpoře protivládních demonstrantů. Pochopitelně Thajci si uvědomují, že toto není cesta, jak řešit vnitropolitické problémy. Samozřejmě Bangkok se spíše přiklání, stejně jako jižní provincie, k protivládním demonstracím. Zbytek země se spíš hlásí k hnutí, které podporuje vládní koaliční strany."

Stoupenci opozice bojují za svržení thajské vlády, kterou viní z korupce. Včera se do protestů přimísily i sympatizanti vlády a uspořádali své protestní shromáždění. Poslední slovo ve sporu by tak mohl mít už zítra thajský ústavní soud.

Ten řeší žalobu na tři hlavní strany vládní koalice, které se měly v minulém roce dopustit volebních podvodů. Čeká se, že v zítřejším rozsudku nařídí rozpuštění stran vládní koalice.

Katarína Brezovská, Ondřej Himmer, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme