Ruskem a Ukrajinou se šíří AIDS, ohrožuje i Česko

1. prosinec 2008
Pod kůži

V Rusku a na Ukrajině se nebývalým tempem šíří epidemie AIDS. Odborníci tvrdí, že tato situace se může stát hrozbou i pro Českou republiku. Nejvíce cizinců v Česku totiž pochází právě z Ukrajiny a také z Ruska.

Rusko a Ukrajina bojují s nebývalým nárůstem počtu onemocnění AIDS a virem HIV. Jen pro představu alarmující čísla: Denně se v Rusku nakazí virem HIV až sto lidí. Momentálně v Rusku žije oficiálně půl miliónu HIV pozitivních lidí. Tato smrtelná choroba se dotýká celé společnosti. Stejně jako na Ukrajině. Tam je nejhorší situace v Oděse, kde je virem HIV nakažený téměř každý desátý obyvatel. Nejrizikovější skupinou jsou samozřejmě narkomani a prostitutky.

Je půl desáté večer a posádce pojízdné ambulance pro prostitutky začíná noční směna v Oděse. Řidič, lékařka, sociální pracovnice a já míříme směrem k přístavu na místo, kde se večer co večer scházejí lehké děvy. Onemocnění virem HIV je na Ukrajině problémem epidemických rozměrů. Oficiální statistika říká, že nakažených je až půl miliónu, realita je ale mnohem drsnější. V Oděse je to například každý desátý člověk.

Virus HIV je sice rozšířený hlavně mezi narkomany a prostitutkami, dotýká se ale celé společnosti. Ale pojďme už do baru. Snažím se tvářit, že mi nejde o sex, že jsem tady stejně jako holky v minisukních pracovně. Kdyby tak tušily, že se stydím víc než ony. Čtyřiadvacetiletá Nina, která ukusuje sušenou rybu a mlaská, je docela v pohodě. "Chodí sem mladí, staří, je to různé. Každý si chce vyzkoušet sex za peníze. A jestli se mi klient nelíbí, můžu ho odmítnout, třeba když je opilý nebo agresivní," vysvětluje mi Nina, studentka místní univerzity.

Za noc si vydělá od 50 do 100 dolarů. Polovinu ale musí odevzdat pasákovi. Svým tělem se živí už osm let, od 16. "Nevěděla jsem, že tak skončím, ani jsem si nedokázala představit, že ze mě bude prostitutka. Stalo se, co už. Kolikrát jsem s tím chtěla přestat, ale peníze potřebuji a jinou práci jsem ani nehledala," přiznává upřímně blonďatá Nina a já přecházím do lehce výchovného stylu otázek.

Ptám se, jestli se dostatečně chrání před pohlavními chorobami a jestli nemá strach, aby se nenakazila třeba virem HIV. "Samozřejmě, že se bojím. Chci mít jednou zdravé dítě, ale vdávat se rozhodně nebudu. Dobří muži nejsou k mání," dodává. V takovém kolektivu na dobrou partii určitě nenarazí, říkám si v duchu. A zrovna se jeden týpek přihrnul k našemu stolu. Asi dvoumetrový chlapík si chce dvě slečny koupit za 50 dolarů, aby mu tančily nahé u něj doma. Odmítly. Chtěl si prý jen tak odpočinout. A dodává ještě jeden kuriózní důvod: "Dnes máme svátek - Den automobilistů. Většina chlapů relaxuje. Prostě jsem chtěl holky na deset minut, aby mi zatancovaly, žádný sex. A ony se bojí," stěžuje si hromotluk a míří jinam. Třeba bude mít štěstí.

V Oděse je kolem dvou tisíc prostitutek. Najdete je v barech klubech, na ulicích, na nádražích. Aby se podařilo omezit epidemii AIDS ve městě, mohou použít pojízdnou ambulanci od české organizace Rozkoš bez rizika. Nina a její dvě kámošky se nakonec nechaly k vyšetření, konkrétně k testu HIV a syfilis přemluvit. Jako první vyšla ze sanity Nina. Na co se jí lékařka Larisa ptala? "Jaké nemoci jsem už měla, kdy jsem byla na prohlídce, jestli jsem brala drogy, nebo ne. Vzala mi krev a teď mám deset minut počkat, než budou známy výsledky," odpovídá mi.

Za pár minut se otevírají dveře sanitky a jedna z mnoha oděských prostitutek má úsměv na tváři. Vypadá to, že je zdravá.

Ruskojazyční narkomani představují riziko

A Čeští odborníci hlásí: Kritická situace s počtem nemocných AIDS a virem HIV v zemích bývalého Sovětského svazu může být pro náš stát hrozbou. Nejvíce cizinců v České republice totiž pochází právě z Ukrajiny a také Ruska. A právě na tyto dvě země připadá až 90 procent všech HIV pozitivních osob v celém regionu východní Evropy a střední Asie. To je alarmující statistika. Česko se snaží, aby se tato smrtelná choroba nerozšířila ve velkém i k nám. A tak se snaží například podchytit rizikovou skupinu ruskojazyčných narkomanů.

Lavičky před hlavním vlakovým nádražím v Praze jsou vyhlášeným místem srazu narkomanů. Proto tady dochází terénní pracovníci občanského sdružení Sananim a mění feťákům stříkačky. V poslední době se taky v rámci prevence zaměřili na rusky mluvící klienty. Proč? "Vnímáme to jako potenciální zdroj nebezpečí, zdroj nákazy. Přeci jenom zkušenosti z Ukrajiny, Ruska a vůbec postsovětských republik jsou alarmující. Je tam velká promořenost HIV. Bereme to jako prevenci, že by to tady mohlo být mnohem horší, než je to teď," říká mi Filip Škuta ze Sananimu.

Jeho slova potvrzuje také nedávná studie Centra adiktologie lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Jeden ze závěrů zní takto: Ruskojazyční uživatelé drog v Praze představují významné riziko pro veřejné zdraví, jež může při absenci prevence způsobit dramatické zvýšení výskytu HIV, AIDS nebo žloutenky v Česku. Jak ale doplňuje Alexandr Memej, jeden z lidí, kteří se na studii podíleli, zatím není situace tak kritická. "Zjistili jsme, že u ruských uživatelů problém s AIDS není, ale problém se žloutenkami typu B a C určitě je," upřesnil.

A jak takoví lidé, většinou bez pojištění, řeší svůj případný zdravotní problém? "Buď to neřeší vůbec nebo to řeší cash. A ten cash seženou v nejlepším případě na stavbě, v horším případě krádeží," doplnil Alexandr Memej. Rozhodně nejlepší přehled o rusky mluvících uživatelích drog v Praze má Světlana Golobjuvová. Už dva roky dvakrát týdně chodí před hlavní vlakové nádraží, kde se v rámci terénního programu Sananimu o ruskojazyčné narkomany stará.

"Většinou přijdou s někým, kdo nás zná, kdo ví, že jsem tady já, že jim můžu v ruštině poradit, poslat k určitému doktorovi, vyřešit nějaký drobný problém," vysvětluje mi Světlana,jak to chodí, a dodává, že ne všichni narkomani z bývalých sovětských republik k nám dorazili už se svou závislostí. "Například lidé ze západní Ukrajiny přijeli do Česka hlavně za prací. Pracují na stavbách, a to je fyzicky velmi náročné. Aby to vydrželi, poradili jim kamarádi, ať vyzkouší pervitin, že stres a tempo zvládnou. A závislost si tak vybudují velmi rychle," říká mi blonďatá Světlana, která v Rusku vystudovala dvě vysoké školy.

Sedíme na lavičce před nádražím a postupně k nám přicházejí narkomani, kteří si mění většinou stříkačky. "K tomu desinfekční polštářky, vodu...," zatímco se Filip Škuta prohrabuje brašnou a ukazuje mi veškerý zdravotnický materiál pro narkomany, přichází k nám Kyril. Rus původem z Čečenska, který v Praze žije už přes 14 let. Je závislý na heroinu a pervitinu.

Snažil se někdy léčit? "Někdy se mi to daří, ale je to jen dočasné. Například, když jsem na detoxu v nemocnici, tak měsíc pak bez drogy vydržím. Ale časem začnu zase brát," přiznává mi Kyril. To, že má možnost si měnit staré použité stříkačky za nové, samozřejmě vítá. "Znám spoustu lidí, Rusů, kteří se díky tomu, že funguje výměna jehel, třeba tady na hlavním nádraží, ještě nenakazili virem HIV nebo žloutenkou. Kdyby ale neměli možnost si je měnit, vezmou si použitou od kohokoliv," varuje Kyril.

V Rusku a na Ukrajině žije dnes dohromady přes půl druhého miliónu lidí s virem HIV. To jsou šílená čísla. I proto by měla být Česká republika na pozoru. Jak totiž dokazuje zpráva Národní referenční laboratoře pro AIDS, naprostá většina cizinců s virem HIV u nás, pochází právě ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Počet nakažených HIV bude v Česku přibývat

Česká republika zaznamenala letos rekordní nárůst počtu nakažených virem HIV. Pořád je na tom ale v porovnání s jinými zeměmi velmi dobře. Aktuálně registruje zhruba dvanáct set nakažených Čechů a cizinců virem HIV. Co je ale příčinnou nárůstu HIV pozitivních osob?

Letos v Česku narostl počet HIV pozitivních od poloviny 80. let, což potvrdila i Hana Zákoucká, expertka Státního zdravotního ústavu. Podle ní je zásadní příčinou přenosu této infekce nechráněný pohlavní styk. "Populace se v současné době chová více rizikově než v předchozích letech," uvedla Hana Zákoucká.

Vzhledem k dramatickému nárůstu onemocnění AIDS v Rusku a na Ukrajině představují pro Českou republiku riziko cizinci pocházející ze zemí bývalého Sovětského svazu. Hana Zákoucká nicméně upřesnila, že sice nejvíce cizinců pochází z těchto zemí a počet lehce roste, většina pacientů infikovaných virem HIV jsou ale Češi nebo lidé v České republice žijící.

Oficiálně se v Česku registruje 1170 nakažených virem HIV. Lze ale jen těžko odhadnout počet lidí, kteří o své nákaze nemají ani tušení. "Světová zdravotnická organizace i evropské autority propočítávají matematické modely a předpokládá se, že to může být zhruba o 25 procent více, než je nám známý stav. To znamená nejvýše okolo dvou tisíc HIV pozitivních pacientů. Samozřejmě ta realita je nám do jisté míry utajena," řekla Hana Zákoucká a dodala, že podle posledního vývoje bude v České republice počet onemocnění AIDS stoupat.

První fotbalovou ligu hraje v současnosti 16 týmů. Stala by se kvalitnější, kdyby se jejich počet snížil? Nalaďte si v úterý 2. prosince Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: pev , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu