Etiopské vlčky ohrožuje vzteklina

2. prosinec 2008

Speciální očkovací program má zabránit tomu, aby nejvzácnější psovitou šelmu vyhubila vzteklina přenesená od domácích psů.

Nejvzácnější psovitou šelmou je jako liška velký a rezavě zbarvený vlček etiopský (Canis simensis). Obývá výhradně etiopské hory s nadmořskou výškou kolem 3600 metrů, kde noční teploty klesají až na -15 stupňů Celsia. V současnosti tady zbývá méně než 500 jedinců. Nejvíce z nich žije v Národním parku Bale v těsném kontaktu s lidmi z kmene Oromo. Lidé a vlčci si nepřekážejí, ale přesto je jejich soužití z hlediska zachování druhu problematické. Důvodem jsou domácí psi, které domorodci používají k hlídání stád dobytka. Navzdory očkovacím programům se mezi nimi hojně vyskytuje vzteklina, která nedávno přeskočila i na vlčky.

Etiopie - území

Jejich místní populaci už 20 let studují odborníci z Oxfordské univerzity, kteří se obávají, že epidemie vztekliny by pro vlčky mohla být poslední kapkou. Na základě znalosti chování vlčků a počítačového modelu šíření vztekliny vytvořili plán, který má smečky vlčků před infekcí ochránit. Proti vzteklině začali vědci očkovat vlčky z určitých smeček. Chtějí tak vytvořit strategicky umístěný bezpečnostní kordon, ve kterému budou zvířata před infekcí chráněna a zabrání tak jejímu šíření do dalších oblastí. Zatím se podle zprávy na stránkách Science Daily podařilo naočkovat 46 vlčků z deseti různých smeček, které žijí na spojnici mezi místem propuknutí vztekliny a oblastmi, kde žijí dosud nezasažené smečky.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio