Prohlídka jezevčí nory

3. prosinec 2008

V Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou můžeme vidět zvířata nejen cizokrajná, ale také ta, ktera jsou zabydlena v naší přírode. Světlana Lavičková se v zahradě zaměřila na místní jezevce. Jezevčí norou ji provedl Roman Kesl.

Teď jsem v jezevčí noře. Dá se to tak říct?
Ano, ta nora je tu pro naše návštěvníky, kteří v normálních obvyklých případech jezevce vidět nemohou. Jsou to zvířata, která se objevují venku především v noci. V přírodě si vyhrabávají velké rozsáhlé systémy chodeb, nor, kde se přes den ukrývají. Za chvilku si zvykneme na tmu a uvidíme oba jezevce, které tu v zoo máme.

Jezevec bývá považován za samotáře, ale ona to není tak úplně pravda.
Úplně to pravda není, on žije i ve skupinách, třeba v rodinných skupinách s mláďaty. Dokonce své rozsáhlé nory poskytuje částečně jako příbytek i liškám. I když nechtěně, liška se k němu jednoduše nastěhuje. Je to možné z toho důvodu, že nory jsou tak velké, že už ani sám jezevec někdy neví, kterou část obývá, kterou ne. A liška toho využívá a tu noru částečně osidluje. Liška je ovšem šelma, která jezevci velmi páchne, tak on potom nakonec tu část nory oddělí, ucpe jí a nechá jí lišce k dispozici.

Jezevec bývá mylně považován za samotáře

Tak konečně jsem se rozkoukala a vidím krásnou hlavu s typickými jezevčími pruhy. Jezevec se tam pěkně vyvaluje a je ho pořádný kousek. Řekne se šelmička, ale je to spíš šelma.
Jezevec je naše největší lasicovitá šelma, příbuzná vyder, kun, lasiček a hranostajů. Skutečně je největší a také nejtěžší.

Vytváří si jezevec nějaké zásoby před příchodem zimy? On neprožívá ten pravý zimní spánek, že?
Je to tak, jezevec nespí opravdovým zimním spánkem. Musí si v každém případě vytvořit na zimu dostatečné tukové zásoby a zimu pak částečně ve svých norách přespává. Noru si vycpe nejrůznějším materiálem, ucpe si i vchod a je v té noře schovaný třeba několik dní, než vyjde na chvilku ven podívat se po nějaké potravě.

Čím se jezevec živí s příchodem zimy?
Jezevec je sice šelma, ale je také všežravec. To znamená, že je schopný sežrat i různé plody, nebo sní nějakou mršinu či si uloví malou kořist.

Vyskytuje se běžně v našich lesích?
No, já ho v přírodě ještě neviděl. Ale je ta asi tím, že je to převážně noční nebo soumrační zvíře.

Jezevčí nora

Pojďme se k němu podívat blíž, nevyplašíme ho?
Ne, tenhle je zvyklý na lidi, vůbec mu to nevadí. On si je dobře vědom, že nás odděluje sklo a je mu lhostejné, co se na naší straně děje. Teď jsou vidět oba jezevci. Je to pár, dokonce se nám v minulosti je několikrát rozmnožili. Expozice, ve které jsou v současnosti umístěni, vznikla poměrně nedávno, máme jí tu jeden rok. Zvířata si za tu dobu docela zvykla, tak očekáváme, že i nějaké mládě by zase brzy mohlo přijít na svět. Snad už jsou zabydlení.

Převzato z pořadu Máme rádi zvířata ČRo 2 - Praha.

Spustit audio