Poslední večeře Ötziho

3. prosinec 2008

Nové zkoumání mumie slavného Ötziho ukázalo překvapivou věc - "muž z ledovce" patrně jedl mech.

V září 1991 objevili turisté v Ötzalských Alpách na hranicích Itálie a Rakouska ve výšce 3279 metrů nad mořem mumifikované tělo muže. Zkoumání mumie, která dostala jméno Ötzi, ukázalo, že muž žil asi před 5300 lety a ve věku 46 let zahynul na následky poranění šípem. Odborníci z Glasgowské univerzity nyní analyzovali obsah střev mumie, který by mohl vypovídat o tom, co Ötzi v posledních dnech svého života jedl.

Logo

Výsledky svého zkoumání byli celkem překvapeni - ve střevech objevili mech, který není ani chutný, ani výživný. Neexistuje také příliš mnoho dokladů o tom, že by jej naši předchůdci využívali při léčení svých nemocí. Archeologické objevy vypovídají spíš o tom, že mechy lidem sloužily jako obvazový, obalový a těsnící materiál.

V Ötziho zažívacím traktu se našlo celkem šest různých druhů mechu. Do jednoho z nich si Ötzi balil potraviny a mohl jej spolknout s jídlem, zatímco další druh mohl vypít spolu s vodou. Třetí zřejmě použil jako obvaz na ránu. Zbývající druhy Ötzi patrně snědl, ale odborníkům vůbec není jasné, proč to dělal. Hlady před smrtí totiž podle všeho netrpěl.

Analýza obsahu střev také vypovídá o tom, že muž krátce před smrtí vykonal nějakou delší cestu. Jeden z druhů mechu, které Ötzi pozřel, se totiž v oblasti, kde bylo nalezeno jeho tělo, vůbec nevyskytuje.

Výsledky studie popisuje článek v časopise Vegetation History and Archaeobotany.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.