LIDAR odhalil kráter po meteoritu

3. prosinec 2008

Jako nová metoda hledání kráterů po meteoritech se týmu kanadských vědců velice osvědčil takzvaný LIDAR.

Během posledních 12 000 let muselo podle odborníků zasáhnout Zemi několik stovek meteoritů, které po sobě zanechaly kráter. Identifikovat se ale zatím podařilo jen pět z nich. Důvodem je nejen eroze kráterů, ale také to že se často ukrývají pod hustou vrstvou vegetace, kterou nepronikají radarové vlny.

Tým odborníků z kanadské Albertské univerzity při hledání skrytých kráterů zkusil při vzdušném pátrání využít laserové zařízení známé pod zkratkou LIDAR (Light Detection and Ranging). Tato technologie mapuje terén podobně jako radar, ale místo rádiových vln využívá laserový paprsek. A co je hlavní, na rozdíl od radaru se dokáže "podívat" i pod vrstvu zeleně. Pomocí LIDARu vědci zjistili, že pod hustými lesy centrální Kanady nedaleko města Whitecourt leží 36 metrů široký kráter.

Zanedlouho po tomto objevu vědci našli i fragmenty meteoritu, který kráter do povrchu země vyhloubil asi před 1100 lety. Šlo o kovové těleso o průměru jednoho metru, které se k zemi řítilo rychlostí 11 až 17 kilometrů za sekundu. Podle článku na stránkách Science bylo podobné tomu, které na Kanadu dopadlo před dvěma týdny a jehož kráter se zatím nenašel.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.