Zloděj ukradl v Rusku stovku pasů s českým vízem

V Moskvě zmizelo téměř sto ruských pasů s vízy pro cestu do České republiky. Doklady se podle ministerstva zahraničí ztratily z firmy, která zprostředkovává ruské veřejnosti kontakt s českou ambasádou. Případ teď ve spolupráci s českým zastupitelským úřadem vyšetřuje ruská policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Téměř sto ruských pasů s čerstvě vydanými vízy pro cestu do Česka bylo ukradeno z moskevské firmy VFS. Ta už téměř měsíc zprostředkovává ruským občanům získání krátkodobých turistických víz od českých úřadů.

Jak Radiožurnálu potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová, doklady ve čtvrtek podvodem získal muž, který se ve firmě VFS vydával za zástupce cestovní agentury.

"Předložil falešné doklady a na základě toho si vyzvedl 99 ruských pasů. Za nějakou dobu přišel skutečný zástupce cestovní agentury, na základě čehož firma VFS kontaktovala nás i policii, začalo vyšetřování a pasy jsme ve všech dostupných systémech, schengenských i ruských, zablokovali," uvedla Opletalová.

Nový systém vydávání krátkodobých víz spustila česká ambasáda v Moskvě před měsícem, aby ulevila konzulárnímu oddělení zahlcenému rostoucím počtem žádostí ze strany ruských turistů. Podle Opletalové je krádež pasů zcela ojedinělou záležitost, nikoliv selháním systému.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu hovořila v Ranním interview Radiožurnálu mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová

"Je to událost, ke které ještě nikdy nedošlo. Firma využívá bezpečnostní a šifrované systémy, velmi sofistikované, má přísná bezpečnostní opatření, takže pokud k něčemu došlo, tak spíše k selhání jedince," doplnila Opletalová.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme