Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na poděbradskou sklárnu

Poděbradská sklárna je v konkurzu. Dnes hodinu po poledni ho na továrnu, která má dluhy převyšující 5 miliard korun, vyhlásil Městský soud v Praze. Otevírá se tak možnost jejího odprodeje a znovuobnovení výroby skla v Poděbradech. Po třech měsících, kdy opustilo továrnu asi 400 zaměstnanců, tak mohou věřitelé a insolvenční správce začít jednat o vyrovnání všech dluhů, včetně platů sklářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

broušené  sklo

broušené sklo | Foto: Sklárny Bohemia Poděbrady

Poděbradská sklárna dluží asi 190 firmám a podnikatelům. Největšími věřiteli jsou české banky, kterým továrna dluží necelé tři miliardy korun. Vyhlášení konkurzu bylo jedním z řešení vleklé krize a nejistoty mezi věřiteli, jestli dostanou všechny peníze zpět. I přesto, že je poděbradská sklárna v konkurzu, je jisté, že se tak nestane.

Potvrdila nám to insolvenční správkyně Agáta Lejnarová. "Určitě to nebude uspokojeno, protože majetek nebude určitě stačit k pokrytí, to můžeme říct i teď. To je každý schopen udělat si tu představu, že pět a půl miliardy nebudeme mít."

Jasné po dnešku není ani to, jestli insolvenční správce společně s věřiteli bude prodávat továrnu po částech nebo jako celek. Rozhodnout by o tom mohl věřitelský výbor do dvou týdnů.

Marika Táborská, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme