Mezinárodní letiště v Bangkoku obnovilo po blokádě plný provoz

Mezinárodní letiště Suvarnabhumi v Bangkoku dnes plně obnovilo svůj provoz. Z thajské metropole odlétají tisíce zahraničních turistů, kteří tam uvízli poté, co stoupenci opozice více než týden dvě největší letiště v thajském hlavním městě okupovali. Zahraniční návštěvníci včetně Čechů mají ale v současné chvíli problémy nejbližší let do vlasti vůbec sehnat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turiské čekají na odlet z Bangkoku

Turiské čekají na odlet z Bangkoku | Zdroj: ČTK

V Bangkoku stále zůstává na 300 Čechů, z toho asi stovce vypršel termín zpátečního letu. I přes zprovoznění letiště mají někteří z nich problémy se dostat domů.

Jednotlivé letecké společnosti nabízejí volná místa například až na 12. prosince. Rostou tak obavy kvůli proplácení ubytování. Podle aktuálního prohlášení thajské vlády ale má každý turista stále právo na získání částky 2000 bátů, tedy asi 1100 korun, a to až do 9. prosince.

Kvůli situaci na mezinárodním letišti zůstává pro případ pomoci otevřené velvyslanectví České republiky v Bangkoku. Turisté, kteří se dostanou do jakýchkoli problémů, ho mohou mimořádně kontaktovat po celý víkend.

Suvarnabhumi bylo stejně jako jiné bangkokské letiště Don Muang mimo provoz kvůli osmidenní blokádě. Protest skončil ve středu díky úternímu rozhodnutí Ústavního soudu rozpustit tři strany vládní koalice.

Dnes má letiště vypravit 550 pravidelných i zvláštních letů, které mají pomoci cestujícím dostat se z Thajska co nejdříve. Souhlas k tomu dali i zahraniční inspektoři, kteří se zaměřili na kontrolu všech elektronických zařízení i na řídící věž.

Na turistech je samozřejmě vidět úleva. "Měl jsem se dobře, Bangkok je úžasné město, stejně jako celé Thajsko. Sice jsem tu uvízl pět dní, ale starali se o mě skvěle, nemohu si na nic stěžovat," říká šestadvacetiletý Billy z Austrálie.

Právě služby poskytnuté lidem v nouzi si pochvalují i další. "Byl jsem v Thajsku o týden déle, ale všechno bylo v pořádku. Servis byl velmi dobrý," potvrzuje padesátiletý Američan.

Mnohem lepší náladu mají i zaměstnanci jednotlivých leteckých společností. "Jsme velmi šťastné, v minulých dnech jsme museli pracovat v provizorních podmínkách na vojenské základně Utapao, která jaké jediná sloužila k odletům z Bangkoku. Teď už se to konečně vrací k normálu," říká pracovnice společnosti Emirates.

Letiště obnovilo plný provoz v den 81. narozenin krále Pchúmipchona Adundéta. Thajcům ale kazí oslavy panovníkova nemoc, kvůli níž král poprvé za 62 let své vlády u této příležitosti nepřednesl tradiční proslov. Lidé od něj přitom podobně jako v minulých letech očekávali názor na současnou politickou krizi. Protivládní demonstranti vinili vládu ze snahy zavést republiku a krále svrhnout, což kabinet popíral.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak o situaci na letišti Suvarnabhumi informoval zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme