První gen pro placebo efekt

5. prosinec 2008

Vědci objevili první gen, spojený se vnímavostí vůči takzvanému placebo efektu.

Placebo efekt označuje schopnost některých lidí reagovat zlepšením svého stavu na zcela neúčinné látky. Musí být ovšem přesvědčeni, že to, co dostávají, je skutečný lék. Placebo efekt je matoucí především v klinických studiích, kde se účinek nějaké farmakologicky účinné látky srovnává s placebem. Psychologové z Univerzity v Uppsale nyní popsali první gen, který zřejmě souvisí s vnímavostí vůči placebo efektu.

Jejich studie se zúčastnilo 25 dobrovolníků, kteří trpěli sociální fóbií. Po osm týdnů někteří z nich dostávali nový lék a jiní neúčinný cukr. Po skončení terapie podstoupili stresující událost - krátké veřejné vystoupení. Během něj lékaři sledovali aktivitu jejich amygdaly, tedy struktury mozku odpovědné za pocity strachu. Zjistili, že ve skupině, která dostávala placebo, jsou takoví lidé, u kterých se stav zlepšil stejně jako u lidí, kteří brali skutečný lék.

Genetické zkoumání ukázalo, že tito lidé mají zvláštní variantu genu, který reguluje produkci neurotransmiteru serotoninu. Je ovšem otázkou, jestli se jeho vztah k placebo efektu týká jen případů sociální fóbie, nebo jestli se dá zobecnit.

Výsledky studie publikuje odborný časopis Journal of Neuroscience.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio