Dělnická strana demonstrovala poblíž kongresu ODS proti návrhu na zrušení

V pražských Vysočanech se dnes po poledni sešli příznivci Dělnické strany. Asi 300 lidí protestovalo nedaleko hotelu, kde právě probíhá víkendový kongres ODS, proti návrhu vlády tuto krajně pravicovou stranu zakázat. Demonstrace se zatím obešla bez incidentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příznivci Dělnické strany demonstrují v Praze

příznivci Dělnické strany demonstrují v Praze | Zdroj: ČTK

"Je to protest proti vládnímu návrhu na zakázání Dělnické strany, takže jsme se tady sešli, abychom vyjádřili odpor proti tomuto návrhu," vysvětlil důvod protestu místopředseda Dělnické strany Jiří Štěpánek.

Policie situaci na místě monitorovala za pomoci vrtulníku, v okolí náměstí OSN ve Vysočanech se pohybují také obrněné vozy. Policisté kontrolovali lidi, kteří na shromáždění přicházeli, zatím ale nezaznamenali žádné problémy.

"Jednalo se o shromáždění Dělnické strany, které bylo řádně oznámeno. My jsme v souvislosti s tímto shromážděním přijali adekvátní bezpečnostní opatření k zajištění především veřejného pořádku. Do současné doby jsme nemuseli řešit žádné zásadní události, pouze dvě osoby skončily na policejní služebně," řekl Radiožurnálu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Dělnická strana je spojována s dalšími ultrapravicovými uskupeními, organizuje akce, kterých se účastní i příznivci neonacistického Národního odporu či Autonomních nacionalistů. V poslední době na sebe upozornila především v souvislosti s událostmi v Litvínově. Poslední pochod asi sedmi stovek pravicových radikálů na tamní sídliště Janov, kde trvají delší dobu spory mezi Romy a ostatními občany, vyústil v ostrou bitvu s policií a vyžádal si 16 zraněných.

Vláda koncem listopadu vyhověla návrhu ministra vnitra Ivana Langera z ODS podat k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zákaz Dělnické strany. Langer tvrdí, že toto krajně pravicové uskupení porušuje zákon a jeho činnost se neslučuje s fungováním demokratického právního státu. Členové vedení Dělnické strany se tomuto kroku brání, přímé napojení na neonacisty odmítají.

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme