Smrt mladíka po zásahu policie vyvolala nepokoje v Řecku

Smrt patnáctiletého mladíka, kterého policista zastřelil v sobotu při potyčkách v Aténách, odstartovala v celém Řecku rozsáhlé nepokoje. V metropoli Aténách dnes znovu protestovaly nejméně tři tisíce lidí. Podobně jako v sobotu i dnes demonstranti rozbíjeli výlohy bank a obchodů. Incidenty jsou hlášeny i ze Soluně a dalších míst. Podle policie jsou nejhorší v Řecku za mnoho let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtržníci zničili v Aténách desítky obchodů

Výtržníci zničili v Aténách desítky obchodů | Zdroj: ČTK

Smrt patnáctiletého chlapce doslova otřásla Řeckem. K základnímu incidentu došlo v sobotu v centru Atén poté, co skupinka asi 30 mladých lidí házela kameny na policejní auto. Policista vypálil výstražný výstřel směrem k demonstrantům a ten chlapce smrtelně zranil.

Zásah policie vyvolal pak vlnu nepokojů. Demonstrace se konaly hned v sobotu večer nejen v Aténách, ale i v Soluni a v řadě dalších řeckých měst a dokonce i na ostrovech Kréta a Korfu. Demonstranti vytvářeli barikády, převraceli a zapalovali auta a popelnice, rozbíjeli okna domů a zničili desítky obchodů.

Nepokoje pak pokračovaly i v neděli. Zásahové jednotky policie se střetly v Aténách a v Soluni se stovkami demonstrujících. Ti házeli na polici kameny a rozbíjeli výkladní skříně podél cesty jejich protestného pochodu. V Soluni protestující házeli proti policii i zápalné lahve.

Nad incidentem vyjádřil lítost řecký ministr vnitra Prokopis Pavlopulos, který podal demisi. Premiér Kostas Karamanlis ji však nepřijal.

Jaromír Janev, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme