3D struktura receptoru spermií

8. prosinec 2008

Vědcům z Karolinského institutu se jako prvním podařilo určit trojrozměrnou strukturu proteinu, který je nezbytný pro úspěšné oplození vajíčka.

Savčí vajíčka jsou obklopena glykoproteinovou membránou označovanou jako zóna pellucida. V ní se nacházejí proteiny, které jsou nezbytné k tomu, aby úspěšně proběhla první fáze oplození - takzvaná akrozomální reakce, při které spermie přes glykoproteinovou membránu pronikne do vajíčka. Primární navázání spermie na vajíčko umožňuje protein ZP3, který byl identifikován už před 30 lety.

Savčí vajíčka jsou obklopena glykoproteinovou membránou označovanou jako zona pellucida

Trojrozměrnou strukturu proteinu se ale dlouho kvůli jeho vysoké heterogenitě nedařilo určit. Teprve nyní se vědcům ze švédského Karolinského institutu podařilo rentgenovou krystalografií získat obrázek struktury nejkonzervovanější části proteinu - domény označované jako ZP-N. Vědci doufají, že jejich práce pomůže vysvětlit některé případy lidské neplodnosti. Mohla by ovšem přispět také k vývoji nového typu nehormonální antikoncepce, založeného na zablokování proteinu ZP3.

Výsledky studie popisuje článek v časopise Nature.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.