Ozvěny Tychonovy supernovy

8. prosinec 2008

Astronomové pozorovali ozvěnu supernovy, kterou kdysi spatřil Tycho Brahe.

V roce 1572 pozoroval Tycho Brahe na noční obloze nový světelný bod, který si vysvětloval zrozením nové hvězdy. Ta ovšem na obloze nepobyla dlouho - po 16 měsících se ztratila, což vedlo astronomy ze 16. století k závěru, že šlo jen o kometu. V minulém století už bylo jasné, že nešlo o zrod hvězdy, ale naopak jejich zánik. Vědci se domnívali, že šlo o supernovu typu Ia, která vzniká výbuchem bílého trpaslíka. Důkazy ovšem nebyly tak silné, aby vyloučily i jiné možnosti, například gravitační kolaps masivního hvězdného jádra.

"Ozvěna" Tychonovy supernovy - kombinace zobrazení z pozemských a vesmírných teleskopů

Astronomům se nyní podařilo pozorovat "ozvěnu" Tychonovy supernovy, která nese označení SN 1572. Takzvané světelné echo je asi dvacetimiliardkrát slabší než přímé světlo výbuchu, které pozoroval Tycho Brahe. Echo vzniklo díky mezihvězdnému prachu, který funguje podobně jako zrcadlo. Světlo supernovy se od něj odrazilo a putovalo ve směru Země, kde jej astronomové pozorovali pomocí teleskopu Subaru na Havaji. Ve spektru echa vědci podle článku v časopise Nature zaznamenali stopy křemíku, síry a železa. Svědčí o tom, že původní teorie byla správná a Tycho Brahe skutečně pozoroval zánik bílého trpaslíka.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.