Německé válečné námořnictvo bude bojovat proti pirátům

Mimořádný mandát německému válečnému námořnictvu pro boj s piráty u východoafrického pobřeží zřejmě navrhne spolková vláda. V aktivnějším postupu proti bukanýrům zatím stála v cestě německá ústava. Některé otázky ale zůstávají otevřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Válečná loď

Válečná loď | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle německé ústavy nesmějí příslušníci bundeswehru přebírat úkoly policie, ke kterým se de facto počítá i potírání pirátství. Dosud tak německá válečná plavidla směla zasáhnout jen v případě, že se stala svědkem přepadení obchodní lodi.

Nový ofenzivní mandát, který by do konce roku měly schválit spolková vláda i parlament, by měl řešit i složité právní otázky. Mělo by tak být jasné, jak mají němečtí námořníci zacházet se zajatými piráty a jestli je budou moci vydat ke stíhání jinému státu.

Kuriózní a nepřehledné ale zůstává, pod kterou vlajkou se německé fregaty do honu na piráty vlastně pustí. V současné době se počítá s německou účastí v protipirátské misi Evropské unie i Severoatlantické aliance. Německé koráby navíc působí i v Američany vedené operaci "Trvalá svoboda."

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme