Jak rozumět komiksu

10. prosinec 2008

Konečně také u nás vyšlo přelomové dílo, které přináší základní informace ke správnému chápání komiksu jako svébytného média. Komiks totiž není žánrem literatury, za něhož ho stále spousta lidí považuje, ale zcela autonomním výrazovým prostředkem. Zařazení recenze této učebnice do literární rubriky je tedy taktéž nemístné. Jde vlastně o takový ukázkový příklad, jak by se to správně dělat nemělo.

"Potenciál komiksu je bez hranic a úžasný!" S těmito slovy se americký autor Scott McCloud pouští do důkladného zkoumání snad nejpodceňovanějšího uměleckého média na světě. I dnes se dá najít řada jedinců, kteří komiksové příběhy chápou jako čtení pro děti a pologramotná individua, pro která jsou knihy příliš složitým materiálem. Jenže se stačí oprostit od představy, že existuje pouze Čtyřlístek, Rychlé šípy a superhrdinové v elasťácích, a podívat se na trochu jiná díla. I v tuzemsku vyšla například hutná historická rekonstrukce života Jacka Rozparovače Z pekla nebo civilní a ohromně citlivý autobiografický příběh Pod dekou. Po rozšíření obzorů snad musí být každému jasné, že komiks jako jedinečné médium skutečně dokáže bez problému zpracovávat jakýkoliv žánr, dokonce i teoretické práce.

Jak rozumět komiksu je samozřejmě učebnice pojatá komiksovou formou. Jak jinak také demonstrovat jednotlivé triky a fígle, které mohou tvůrci používat ke správnému působení svého výtvoru na čtenáře. Proč je vlastně jazyk komiksu tak univerzálně srozumitelný? Proč stačí pár čárek a dvě tři srdíčka, aby všichni pochopili, že postava se právě zamilovala? A pár vlnovek, abychom věděli, že je jí zima? Vše je v této publikaci vysvětleno a názorně předvedeno. Scott McCloud jako průvodce kresleným univerzem nastolí základní definici, dotkne se dějin, které sahají více než 3000 let do minulosti, prozkoumá možnosti, jak citově zapůsobit či jak se dá pracovat s barvami, a porovná i komiksové tradice Ameriky, Evropy a Japonska, a to nadmíru zábavným, hravým a čtivým způsobem. Kreslíř i scenárista v jedné osobě během jednotlivých lektorských kapitol nahazuje sympatické vtípky a dokonce čtenáře aktivně myšlenkově zapojuje. Díky této přímé interakci navíc opětovně a ještě intenzivněji dokazuje, proč může být komiks stejně rozmanitý a úspěšný jako film, próza, malba nebo jiná umělecká forma.

Že je tento článek akorát plný superlativů? Musí být. Kniha Jak rozumět komiksu skutečně patří k základním pilířům knihovny komiksových scenáristů, kreslířů, teoretiků a všech, kdo to s tímto médiem myslí alespoň trochu vážně. Měla by však zaujmout i nepříliš zainteresované osoby, jelikož poutavost vyprávění je ohromná. Kdyby byly všechny učebnice zpracované takto atraktivním způsobem, snad bych se s radostí začal znovu učit i fyziku s chemií. K českému vydání se též nedají přiřazovat výtky. Překlad Richarda Podaného je výborný a jediným neduhem by mohla být vyšší cena (doporučená cena 499,- Kč), která se však s ohledem na nízký náklad dá pochopit. Na závěr ještě citace Matta Groeninga, tvůrce seriálu Simpsonovi, který o Jak rozumět komiksu řekl: "Pokud jste někdy trpěli výčitkami, že jste promarnili život čtením komiksů, tak si okamžitě pořiďte a přečtěte knihu Scotta McClouda. Ty výčitky vás asi nepřejdou, ale už budete vědět, proč k tomu došlo, a budete na to pyšní."

Jak rozumět komiksu, Scénář a kresba: Scott McCloud, Překlad: Richard Podaný, Nakladatelství BBart, 2008, str. 224

autor: Martin Čuřík
Spustit audio