Evropská unie se připojuje k boji s piráty u somálských břehů

Evropská unie spustila operaci Atalanta na ochranu lodí ve vodách kolem Afrického rohu. Jde o vůbec první námořní misi, kterou Evropa podniká v rámci společné zahraniční a bezpečnostní politiky. 6 bojových plavidel hlavně z Francie, Velké Británie a Řecka bude mít za úkol především doprovázet lodě s humanitární pomocí pro Somálsko.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holandské válečné plavidlo v blízkosti Adenského zálivu

Holandské válečné plavidlo v blízkosti Adenského zálivu | Zdroj: ČTK

Příslušníci evropské námořní mise budou přímo na palubách lodí Světového programu pro výživu, nebo popluje některá ze 6 bojových lodí nasazených do akce Atalanta s nimi. Evropská vojenská plavidla budou chránit před útoky pirátů i jiné obchodní lodě, pokud o to země, kde jsou registrovány, požádají. Do akce se zapojí také 3 hlídková letadla.

"Budeme se zaměřovat na místa, která se po útocích pirátů už podařilo odhalit. Kde mohou mít piráti základny. Ta budeme monitorovat z lodí, helikoptér a letadel," řekl velitel operace Atalanta admirál Philip Jones.

Celkem se do akce zapojí asi 1200 námořníků z členských zemí Unie. Admirál Jones neprozradil, jestli mají evropské bojové lodě povolení střílet a potápět pirátská plavidla. Řekl, že ale mohou piráty chytat, zatýkat a předávat je spravedlnosti.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme