V Řecku se pouliční nepokoje nezmírnily ani v den pohřbu zastřeleného mladíka

Pouliční násilnosti pokračují v Řecku už čtvrtý den. Jejich prvotním impulsem byla násilná smrt patnáctiletého chlapce, kterého policisté neúmyslně před třemi dny zastřelili poté, co na ně školák spolu s dalšími výtržníky házel kameny a zápalné lahve. Protesty pak vygradovaly v celonárodní nespokojenost dlouho neřešených sociálních problémů. Od okamžiku smrti Alexise Grigoropulose v zemi zuří nejhorší nepokoje za několik posledních let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje  v Aténách

Nepokoje v Aténách | Zdroj: ČTK

Situace v Řecku je velmi dramatická. Dnešní pohřeb patnáctiletého mladíka byl velmi emotivní a byl zase určitou roznětkou pro další násilné protesty.

Pořádkové síly se staly terčem několika stovek účastníků protivládní demonstrace. Lidé po policistech začali házet kameny a zápalné lahve ve chvíli, kdy se je muži zákona snažili vytlačit od budovy řeckého parlamentu.

Policistům se nakonec podařilo extremisty, kteří chtěli proniknout do parlamentu, vytlačit. Ale není vyloučeno, že se situace bude znovu opakovat.

Protesty se šíří i do dalších čtvrtí. Pravicová vláda vyzývá k jednotnému postupu ke krizi, levicová opozice to odmítá.

Jaromír Janev, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme