Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok

Poslanecká sněmovna přes nesouhlas opozice schválila rozpočet naší republiky na příští rok. Český stát by měl hospodařit se schodkem těsně nad 38 miliardami korun. Koaliční vládě ODS, KDU-ČSL, SZ) se tak podařilo prosadit už třetí rozpočet v současném volebním období. Rozpočet nyní poputuje už k podpisu prezidenta republiky, protože horní komora parlamentu - Senát - se rozpočtem nezabývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky

Bankovky | Foto: Rádio Praha

Pro rozpočet hlasovalo 101 poslanců včetně dříve protestujícího poslance ODS Vlastimila Tlustého. Podpořilo ho také všech osm nezařazených zákonodárců, tedy skupinka bývalých poslanců ČSSD, dva poslanci ODS a dvě poslankyně Strany zelených.

Podle opozice rozpočet na příští rok vychází z nadsazených odhadů vývoje české ekonomiky a nereaguje na světovou finanční krizi. Šéf opoziční ČSSD JIří Paroubek proto rozpočet ostře kritizuje a jednání vlády považuje za avanturistické.

Už v Ranním interview Radiožurnálu Paroubek řekl: "Tento návrh je lživý a dneska to přiznávají jinými, jemnějšími slovy i představitelé vládní koalice, když říkají, že se k tomu začátkem roku vrátí a vlastně celý rozpočet překopou. To je věc zcela neobvyklá."

Přehrát

00:00 / 00:00

O státním rozpočtu na příští rok mluvil v Ranním interview Radiožurnálu předseda ČSSD Jíří Paroubek (moderátor Jan Pokorný)

Dopady současné finanční krize chce ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) skutečně zohlednit až v úpravách rozpočtu na přelomu roku. Je připravený na různé scénáře, i na takové, o kterých doufá, že nenastanou. Upozornil na obtížnost předvídat v současné krizové době vývoj ekonomiky.

Podle ministra Kalouska bude vláda samozřejmě reagovat na vývoj: "S největší pravděpodobností indikátory, které byly specifikovány na jaře, nebudou realitou roku 2009. Finanční a zdá se, že i hospodářská krize je rychlejší než legislativní proces. Nezbývá nic jiného, než být mimořádně flexibilní a být schopni reagovat na aktuální situaci."

Návrh rozpočtu na rok 2009 vychází z odhadovaného růstu HDP (hrubého domácího produktu) přes 4 procenta. Předpovědi se ale, tak jak krize postupuje, stále snižují. Hrozí proto, že plánovaný schodek ve výši 38 miliard korun o několik desítek miliard vzroste.

Zákonodárci nejdřív schválili pozměňovací návrhy. Jako s prvním souhlasili s tím, aby v příštím roce šlo na zvýšení platů ve veřejném sektoru o 2,7 miliardy korun víc, než byl původní plán. Polovina z této sumy by měla pocházet z peněz na dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury, druhá část z kapitoly státního dluhu.

Rozpočtu České republiky na příští rok jsme se podrobně věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání!

Daň z příjmů zůstane na 15 procentech

Daň z příjmů fyzických osob zůstane i příští rok na 15 procentech. Novelu zákona ve sněmovně prosadila vládní koalice. Podle dosud platného zákona totiž měla daň klesnout na 12,5 procenta, tím by se ale snížily čisté příjmy lidí s malými platy.

Výměnou za vyšší daň se mají snížit odvody na sociálním pojištění o půldruhého procenta. Podle poslance Zdeňka Škromacha (ČSSD) tím ale bude chybět 15 miliard korun na sociální výdaje. Novela nyní zamíří do Senátu.

Jaroslav Skalický, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme