Německo by mohla potkat nejhorší hospodářská recese od roku 1949

Německo by se v příštím roce mohlo propadnout do nejhorší hospodářské recese od vzniku Spolkové republiky v roce 1949. Tento katastrofický scénář předpovídá hospodářský institut RWI. Jiné ústavy ale situaci tak černě nevidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

RWI očekává v příštím roce propad hrubého domácího produktu o plná 2 procenta. Třeba Německá centrální banka ale předpovídá pouze mínus 0,8 procenta. I to by ale byl nejhorší výsledek za posledních 15 let.

Podle Dresdner Bank ale motor německé ekonomiky začne znovu brzy nabírat na obrátkách. Hlavní ekonom tohoto ústavu Michael Heise si myslí, že pozitivní dopad mají kromě snížení úrokových sazeb a vládních programů na posílení hospodářského růstu taky klesající ceny ropy.

RWI svou pesimistickou prognózu odůvodňuje tím, že se krize na finančních trzích promítne na fungování světové ekonomiky mnohem víc, než se dosud předpokládalo. Prudké oslabení postihne v roce 2009 hlavně německý export, soudí Roland Döhrn z institutu sídlícího v Essenu.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme