Pouliční srážky v Řecku pokračovaly i při generální stávce

Řecké odbory ukázaly při generální stávce svou sílu - vládu vyzvaly k odchodu, nebo k sociálnější politice. Na náměstí před řeckým parlamentem v Aténách ale po mítinku stávkujících převzali režii událostí anarchisté a radikálové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aténami otřásají pouliční nepokoje

Aténami otřásají pouliční nepokoje | Zdroj: ČTK

Anarchisté a radikálové házeli na policisty úlomky z dlažby na náměstí a další předměty. Policie používala slzný plyn a dělobuchy. Po zásahu policistů se demonstranti rozutekli, ale znovu se před parlament po několik hodin vraceli. Intenzita násilných protestů stále sílila.

Demonstranti nazývají policisty "vrahy" kvůli násilné smrti patnáctiletého chlapce při sobotním incidentu v centru řecké metropole. Situace se může za určitých okolností úplně vymknout jakékoli kontrole.

Večer policisté vytlačili radikály z náměstí před parlamentem. Střety ale probíhají v centru jen o několik set metrů dál na třídě Patision. Ulicí i okolím se šíří zápach slzného plynu. Dosud už byly jen v Aténách za pět dnů střetů poničeny nebo vypáleny stovky obchodů a poboček bank.

Řečtí studenti, kteří demonstrují bez použití násilí, změnili svou taktiku. U parlamentu se posadili před kordonem policistů a pokoušeli je přesvědčit, aby se přidali na jejich stranu.

Mladíka zabitého v sobotu při vandalském řádění v Aténách zasáhla odražená kulka. Na základě výsledků pitvy to oznámili soudní lékaři a experti, které pověřila rodina. Kulka vyjmutá z mladíkova hrudníku byla "poněkud zdeformovaná", což ukazuje, že před smrtící ránou zasáhla tvrdou plochu.

Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme