Guvernér Illinois, obviněný z korupce, odmítá odstoupit

Rod Blagojevich, guvernér amerického státu Illinois, odmítá odstoupit. Kvůli velmi vážným obviněním z korupce ho k tomu vyzval nastupující prezident Barack Obama. Guvernér Blagojevič chtěl údajně senátní křeslo uvolněné po Obamovi dát zájemci, který nabídne nejvíc peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér státu Illinois Rod Blagojevich

Guvernér státu Illinois Rod Blagojevich | Zdroj: ČTK

Rod Blagojevič může za současné situace jen těžko vykonávat práci guvernéra, uvedl mluvčí nastupujícího prezidenta Obamy. Proto by bylo lepší, kdyby rezignoval.

Guvernér Blagojevich údajně přijal přinejmenším od jedné osoby peníze v souvislosti s hledáním nové osoby senátora po odcházejícím Obamovi. Označoval senátní křeslo za 'zatraceně cennou věc, která se nedává zadarmo'. Kromě toho se pro sebe údajně snažil získat dobře placenou pozici v neziskovém sektoru, případně v organizaci spojené s odbory.

Pro svou manželku chtěl podle Federálního úřadu pro vyšetřování křeslo ve správní radě nějaké velké společnosti, žádal i příslib financování předvolební kampaně a kabinetního nebo velvyslaneckého postu.

Do aféry okolo illinoiského guvernéra je zapletený i člen sněmovny reprezentantů Jesse Jacskon, syn známého černošského aktivisty. Vyšlo najevo, že podle policejních odposlechů byl mezi kandidáty, kteří měli podle Roda Blagojeviche nabízet za senátní křeslo po Obamovi peníze na kampaň:

Sám Jesse Jackson Jr. to popřel. Už zmínka jména této prominentní černošské rodiny v souvislosti ovšem vede americká média k otázkám, jak hluboké kořeny korupce ve státě Illinois má.

Přečtěte si také:
FBI zatkla guvernéra státu Illinois pro podezření z korupce

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme