Řidičské průkazy Němců získané v Česku nemusejí u našich sousedů automaticky platit

Tvrdou ránu tzv. řidičákové turistice zasadil Spolkový správní soud v Lipsku. Ten rozhodl o tom, že řidičské průkazy Němců vystavené v cizině nemusejí být v Německu automaticky platné. Soud řešil žalobu dvou řidičů, kteří řidičské oprávnění získali v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

starší řidič

starší řidič | Foto: Fotobanka stock.xchng

Oba muži přišli o řidičský průkaz kvůli alkoholu za volantem, resp. řízení pod vlivem drog. Protože se jim nechtělo platit 1000 eur za povinný a poměrně obtížný psychotest, vydali se pro nové doklady do České republiky. Úřady jim zpětně nařídily se tzv. "Idiotentestu" podrobit.

Oba muži to odmítli a o řidičské oprávnění přišli. Soud teď rozhodl, že řidičské průkazy získané v zahraničí, na kterých je uvedeno německé trvalé bydliště, mohou úřady prohlásit za neplatné. Právní zástupce žalující strany Werner Säftel uvedl, že v Německu jezdí s českými řidičskými průkazy asi 6 - 8000 osob.

Podle Säftela bude verdikt lipského soudu znamenat jedině to, že se problémoví němečtí řidiči vydají do Polska nebo do Slovinska. Tam totiž řidičské průkazy neobsahují trvalé bydliště.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme