Evropská unie je blízko dohodě o boji s klimatickými změnami

Dohoda členů Evropské unie o souboru opatření pro boj s klimatickými změnami je blízko. Státníci na summitu sedmadvacítky v Bruselu by se mohli shodnout na kompromisním textu. Hlavní spory se točily kolem aukčního kupování povolenek pro vypouštění oxidu uhličitého. Zvláště východoevropské státy se obávaly, že to nepříznivě zasáhne jejich výrobce energií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo Evropské unie

logo Evropské unie

Konečná dohoda by měla poskytnout úlevy státům, které značnou část své energie vyrábějí v tepelných elektrárnách. Všechny emisní povolenky by si měly kupovat až od roku 2019 a ne jak zněl původní návrh o 6 let dříve.

Z ústupky novým členským zemím by mohly v zájmu přijetí celého balíčku opatření proti změnám klimatu souhlasit i státy, které chtějí tvrdší podmínky ambiciózního plánu snížit do roku 2020 množství vypouštěných skleníkových plynů o pětinu.

Konečné znění dohody se ale ještě dolaďuje. Co už je jisté, že Unie dá záruky Irsku, které mu umožní uspořádání nového referenda o Lisabonské smlouvě. Jistá je už také dohoda o plánu obnovy hospodářství postiženého finanční krizí.

Unijní lídři se dohodli na plánu obnovy ekonomiky

Evropská unie se na summitu v Bruselu dohodla na plánu obnovy hospodářství. Ekonomiky mají dostat finanční injekci ve výši 200 miliard eur. Má jim to pomoci vyrovnat se s dopady současné hospodářské krize.

Plán obsahuje kromě finanční podpory hospodářství také postupy k usnadnění podnikání. Především pro jednodušší dostupnost úvěrů pro malé a střední podniky a také snazší zakládání firem.

"Dohodnutá opatření povedou ke snížení daňového zatížení a zvýšení úlev. Porostou také veřejné výdaje. Plán dává možnost přímých podpor nejohroženějších chudších domácností," prohlásil britský premiér Gordon Brown.

Plán dává státům možnost odchýlit se krátkodobě od podmínky urdržení maximálně 3 % schodku veřejných financí obsažené v Paktu stability a růstu. Mohou se tedy v zájmu překonání krize více zadlužovat.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme