Jízda načerno v českobudějovické MHD se může výrazně prodražit

Až na 10 tisíc korun se může velmi rychle vyšplhat pokuta za jízdu načerno v prostředcích městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích. Stačí nemít platnou jízdenku, nezaplatit na místě pokutu revizorovi nebo do 15 dnů do kasy dopravního podniku a už se "vezete". Dopravní podnik si totiž na vymáhání dluhů najal speciální agenturu, která si k pokutě účtuje i její výlohy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trolejbusy v MHD

Trolejbusy v MHD | Foto: F. Tichý

Celá pokuta pak může dohromady činit už zmíněných 10 tisíc korun. Někteří lidé ze sociálně slabších rodin už se kvůli novému systému vymáhání pokut dostali do problémů, upozorňuje Lucie Kolářová z poradny EVA, která funguje při českobudějovické Diecézní charitě a pomáhá právě lidem, kteří upadli do dluhů: "Máme běžně rodiny, které mají 3 i více takových pokut a které už přešly k exekučnímu vymáhání. Rodina dluží exekutorské kanceláři a patrně je v budoucnu čekají další postihy."

Uvalit na rodinu desetitisícovou pokutu mohou dost často děti, které městskou hromadnou dopravou jedou bez platné jízdenky, jsou chyceny revizorem, nemají na pokutu, ale doma o tom nikomu neřeknou. I proto sociální odbor českobudějovického magistrátu preventivně upozornil školy města, aby o změnách v systému vybírání pokut za černou jízdu informovaly děti i jejich rodiče.

čro čb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme