Lepší podmínky pro darování orgánů

15. prosinec 2008

Regulace klasických žárovek, opatření spojená s kontaminovaným masem z Irska, zlepšení podmínek pro dárcovství orgánů a transplantace, farmaceutický balíček a volný pohyb osob - to je pětice témat dnešního vydání Informací z EU.

Evropská unie se chystá omezit používání klasických žárovek. Stanoveným termínem je rok 2012, první opatření by ale měla vstoupit v platnost již příští rok. K návrhu se ještě předtím musí vyjádřit Evropský parlament. Plány Evropské komise představil komisař pro energetiku Andris Piebgals.

Komisařka pro zdraví Androulla Vassiliou hovořila minulé pondělí o opatřeních pro bezpečnost a jakost dárcovství orgánů a o desetibodovém akčním plánu spolupráce na posílení systémů dárcovství orgánů a transplantace v Evropě. Vyjádřila se také k aktuální kauze - kontaminovanému masu z Irska.

Günter Verheugen, místopředseda Evropské komise odpovědný za podniky a průmysl, představil balíček dokumentů, které by Evropským občanům měly zajistit možnost užívat bezpečné, inovativní a dostupné léky. Opatření by měla mimo jiné zamezit padělkům a nelegální distribuci.

Evropská komise přijala zprávu hodnotící uplatňování směrnice o právu občanů Unie a jejich rodinných příslušníků svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států. Zpráva nevyznívá příliš příznivě - Ani jeden článek směrnice podle ní nebyl proveden účinně a správně všemi členskými státy. O krocích, které Komise hodlá podniknout pro zlepšení této situace, hovořil Jacques Barrot, místopředseda Evropské komise a komisař odpovědný za spravedlnost, svobodu a bezpečnost.

Informace z EU vysíláme dnes od 23.00.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.