Vysokoškoláci se distancují od násilností v řecké metropoli

Násilné protesty znovu na čas ochromily centrum řecké metropole Atén. Studenti vysokých škol v Řecku ale prosazují pouze nenásilné protesty. Své demonstrace dokonce srovnávají se sametovou revolucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouliční nepokoje v řecké Soluni

Pouliční nepokoje v řecké Soluni | Zdroj: ČTK

"Sníme o tom mít tady revoluci. Ale nenásilně, nikoli házením kamenů a ničením," uvedla pro Český rozhlas 22letá studentka Dimitra před řeckým parlamentem.

Studenti tam zapálili desítky svíček za patnáctiletého Alexandrosa Grigoropoulose a chtějí začít své demonstrace organizovat, aby jejich protest nemohl nikdo zneužít.

Dimitra věří, že násilí vyvolávají provokatéři úkolovaní současnou administrativou. Jak dlouho chtějí studenti demonstrovat? "Do té doby, než padne vláda," odpověděla studentka.

Škody jsou značné

Materiální škody v Řecku po týdnu násilných protestů se odhadují na víc než miliardu eur. Studenti i socialistická opozice chtějí dosáhnout odchodu vlády. Anarchisté chtějí dosáhnout odchodu pádu vlády za každou cenu.

Anarchisté dali najevo, že budou v protestech pokračovat. Studenti vysokých škol zase připravují . Demonstrace bez použití násilí Jeden z nejznámějších řeckých novinářů Stelios Kouloglu pro Český rozhlas potvrdil, že násilná smrt patnáciletého chlapce před týdnem byla pouze roznětkou výbušné situace.

"Na pozadí jsou velké sociální problémy - sociálně slaví se stávají chudšími a bohatí ještě více bohatnou. Mladí si tvrdě vydobyjí vzdělání, a pak nemohou najít místo se slušným platem." Podle Koulogla budou protesty pokračovat i dál a vyvrcholí vyhlášením předčasných voleb .

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme