Kvůli sídlišti Janov se demonstrovalo v Praze i Litvínově

Lidé nespokojení se situací na janovském sídlišti se v sobotu sešli v Litvínově. Do Zámeckého parku přišla asi stovka lidí - pravicoví radikálové i obyvatelé okolí Janova. Ve stejnou dobu se zorganizovala protestní akci Antifašistická akce na pražském Těšnově, kde se sešla také asi stovka demonstrantů. Obě akce sledovala policie. Zasáhnout nemusela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část účastníků akce v Litvínově

Část účastníků akce v Litvínově | Zdroj: ČTK

I přes zákaz policie se pravicoví radikálové v Litvínově rozhodli přesunout do sídliště Janov, kde žije početná romská komunita. Nešlo ale, jak upozornil místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb, o žádný pochod nebo protestní akci. Zapálili tam svíčky jako vzpomínku na pochod organizovaný krajně pravicovou Dělnickou stranou 17. listopadu.

Asi stovku nespokojených obyvatel Janova a pravicových radikálů doprovázeli policisté na koních a těžkooděnci. Po opakované policejní výzvě k opuštění Janova asi padesátka lidí odjela.

Na pražském Těšnově zase protestovala Antifašistická akce. Na místě nebyli pouze levicoví radikálové, ale i zástupci romské, židovské a somálské komunity, kteří ve svých projevech vystupovali proti fašismu a kritizovali nečinnost státních orgánů při řešení problémů romské komunity.

Pod Hlávkovým mostem bylo podium, kde v půl třetí začaly projevy zástupců jak romské, tak židovské populace. Demonstrace probíhala ve velmi pokojném duchu. Celou akci monitorovalo několik desítek policistů, kteří byli připraveni v případě incidentu okamžitě zasáhnout. Po skončení projevů se demonstranti pochodem přesunuli centrem Prahy na náměstí Jana Palacha.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Denisa Jeřábková, Eva Pagová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme