Vláda začátkem roku přehodnotí deficit rozpočtu

Návrh státního rozpočtu na příští rok čekají změny. Na začátku roku chce totiž vláda rozpočet přehodnotit a upravit podle aktuální situace v české ekonomice i podle toho, jak se bude vyvíjet finanční krize ve světě. Tento týden sněmovna schválila hospodaření státu se schodkem přibližně 38 miliard korun. Není ale vyloučené, že výše deficitu poroste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky

Bankovky | Foto: Rádio Praha

Schodek státního rozpočtu by se podle Petra Nečase příští rok mohl kvůli zpomalení české ekonomiky zvýšit až na 70 miliard korun. Ministr práce a sociálních věcí to řekl České televizi s tím, že rozpočet na příští rok sice ve středu schválila v posledním čtení Poslanecká sněmovna, vláda ale přitom nevycházela z nejnovějších ekonomických údajů.

Nečas České televizi přiznal, že pokud by se ale česká ekonomika kvůli finanční krizi dostala příští rok do recese,tak by schodek státního rozpočtu mohl být i vyšší.

ČSSD chystá vlastní program opatření proti hospodářské a finanční krizi - má 52 bodů - například strategie pro přijetí eura, pomoc vývozcům nebo rekonstrukce rozpočtu na příští rok. Stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka v České televizi řekl, že vláda Mirka Topolánka není aktivní v opatřeních proti hospodářské a finanční krizi.

To ale Nečas rozhodně popírá - například pro exportéry podle něj kabinet připravil záruky: "Budeme se snažit firmám pomoci zejména, aby přeorientovávaly svůj export mimo eurozónu. A tam primárně budou směrovat tyto záruky, úvěry. Bude se jednat o pomoc v řádech několika desítek miliard. Máme připravena další opatření, aby se v České republice nadále vyplácelo vyrábět," uvedl v České televizi Nečas.

ČSSD podle Sobotky na začátku příštího roku navrhne, aby snížená sazba daně z přidané hodnoty klesla na dva roky z nynějších devíti procent na šest procent. "Stávající vláda zvedla sníženou sazbu DPH z pěti na devět procent. My se domníváme, že by stálo za to na dva roky sníženou sazbu opět snížit někam zhruba na šest procent tak, abychom opět podpořili domácí poptávku. Snížilo by to například ceny potravin a ceny některého dalšího zboží a mohlo by to v době ekonomické krize pomoci," poznamenal Sobotka.

To ale Nečas považuje za naivní a populistické: "Všichni přece ví, že k žádnému snížení cen tímto vlivem nedojde. Pokud dojde ke snížení cen, tak je to vlivem světových cen, kde určitá deflace může způsobit jejich snížení. Pokud se sníží snížená sazba DPH, tak se pouze zvýší marže obchodníků," domnívá se Nečas.

Většina Čechů se bojí dopadů finanční krize

Dvě třetiny lidí si totiž myslí, že se jejich finanční situace v příštím roce zhorší. Naopak jen osm procent oslovených předpokládá, že si jejich domácnost po finanční stránce polepší.

Výrazná většina lidí také očekává, že globální ekonomická krize příští rok dolehne závažným způsobem i na celou republiku. Podle průzkumu agentury STEM pro pořad Otázky Václava Moravce v České televizi si to myslí 83 procent lidí.

Milan Kopp, Lenka Rákosová, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme